Seneste
Artikler
Podcasts
Jobs
Bæredygtighed, Indland

Økobomuld eller genbrugs-polyester - Besøg Nordens største grønne materialebibliotek

Modebranchen får gratis adgang til over 1.000 bæredygtige samples, en stor producentdatabase og en række foredrag og workshops.
Modebranchen får gratis adgang til over 1.000 bæredygtige samples, en stor producentdatabase og en række foredrag og workshops.

Nu er der rig mulighed for at lære at skelne bæredygtig silke fra vandbesparende denim. Mandag den 24. februar åbner Nordens første materialebibliotek for mode- og tekstilbranchen, hvor der udelukkende er bæredygtige materialer på stativerne.

Biblioteket kommer fysisk til at ligge i Design Society hos Danish Fashion Institute i København, og for direktør Eva Kruse er det opfyldelsen af en ambition, der rækker helt tilbage til etableringen af det fællesnordiske bæredygtighedsinitiativ NICE i 2008.

”Vi ved, at bæredygtighed begynder med materialerne, og at branchen længe har efterspurgt vejledning og viden på området, så materialebiblioteket er et kæmpe skridt i forhold til at hjælpe branchen i en mere bæredygtig retning,” siger direktør i Danish Fashion Institute Eva Kruse til FashionForum.

Der findes ingen global standard for bæredygtig mode

Suzi Christoffersen, der er projektkoordinator i Danish Fashion Institute, har været en af de bærende kræfter i opbygningen af biblioteket, og ifølge hende er materialebibliotekets hovedformål at bevise, at mode kan skabes bæredygtigt uden at gå på kompromis med design, pris eller kvalitet.

”Vi ønsker at gøre arbejdet med bæredygtighed enkelt, transparent og med så få led som muligt. Det er ikke sikkert, at man kan køre hele sin produktion fuldstændig bæredygtigt, men materialebiblioteket kan forhåbentlig hjælpe designere, produktionsansvarlige og indkøbere i gang,” siger Suzi Christoffersen til FashionForum.

Hun understreger, at platformen er for alle, men særligt målrettet de små- og mellemstore virksomheder, da netop de kan have svært ved at afsætte ressourcer til at udarbejde en komplet bæredygtighedsstrategi.

”Der er pt. ikke nogen global standard for bæredygtig mode, så vores udgangspunkt er at give en vidensplatform, der samler og sorterer i de forskellige måder at arbejde med bæredygtighed. Vi forsøger med materialebiblioteket at give et samlet bud på en tilgang til bæredygtighed i stedet for, at man bare køber økologisk bomuld,” siger Suzi Christoffersen.

1.000 samples fra 30 lande

Konkret vil materialebiblioteket til at starte med bestå af ca. 1.000 fysiske samples fra 30 forskellige lande, som besøgende kan bladre igennem. Der vil også være mulighed for at bestille prøver og tage stofprøver med hjem fra biblioteket.

Desuden vil der være direkte adgang fra en computer på biblioteket til en stor producentdatabase, som viser hvilke producenter, der arbejder med de forskellige bæredygtige materialer.

Endelig vil der være mulighed for at teste de forskellige materialer enkeltvis eller i diverse sammensætninger gennem en betaversion af Higg-indeksets Rapid Design Module. Her kan man indtaste de forskellige materialer – fx økologisk bomuld eller genbrugs-polyester – og se materialernes miljøbelastning i et livscyklusperspektiv.

LÆS OGSÅ: ”Nu favner Higg-indekset også den sociale dimension”

Workshops, webinars og foredrag for alle

Biblioteket er etableret med støtte fra Erhvervsstyrelsens Grøn Omstillingsfond samt en række partnere, der blandt andre tæller CLASS, Source4Style, Textiles Environment Design (TED) og Ethical Fashion Forum.

Materialebiblioteket starter ud som et to-årigt projekt, hvor der er fri adgang for alle. Der vil desuden løbende blive afholdt workshops, foredrag og webinars om bæredygtige materialer, og disse vil ligeledes være gratis for alle.

Åbningsreception – adgang for alle

Der er åbningsreception for materialebiblioteket mandag den 24. februar, kl. 16-17 i Design Society på H.C. Andersens Boulevard 27, 4. sal. og alle interesserede er velkomne.

RSVP senest 21. februar på info(a)fabricsource.dk. Angiv navn og antal deltagere.

Fremover vil biblioteket være åbent: Mandag-fredag: kl. 10-15. Dog kun besøg efter booking – se mere på: fabricsource.dk.