Tæt på Henrik Vibskov: “Jeg åbnede op for et eller andet kæmpe legeland i streger og farver"
Traditionen tro bruger 'Fashion Forum på lyd' sommerens roligere tempo til at komme tæt på nogle af modebranchens markante personligheder. Vi starter med Henrik Vibskov.Agurkefyren, æggefyren, grisefyren… kært barn har mange navne. Man kunne også kalde ham kunstner, trommeslager, scenograf, men de fleste kender ham nok som modedesigneren Henrik Vibskov.
“Jeg synes faktisk nogle gange, at jeg laver for lidt,” mener han selv.
Det bunder i en bekymring for, om han kommer til at spilde sin tid. En frygt for, at det hele bliver lidt for ‘leverpostej,’ og at alle dage ender på sofaen foran fjernsynet. Derfor har han opstillet regler for sig selv om, at han skal spille trommer en halv time hver dag, tegne en halv time hver dag. Behovet for at holde sig selv i gang og lave nok har altid været der. Når man ser tilbage på Henrik Vibskovs liv og karriere, ser det i hvert fald ikke ud til, at der har været mange stille stunder.
Med 20-års jubilæum med shows under den parisiske modeuge, mere end 25 år som tøjdesigner og over 40 år som trommeslager har han opnået mere, end mange andre kun kan drømme om.
De mange talenter, nysgerrigheden og ja-hatten har været med til at trække ham i forskellige retninger. Musikinteressen fik ham afsted på blaffertur ned gennem Europa med sangeren Marie Frank, hvor de spillede på gaden for at få råd til en sandwich. Farens idé om, at ingeniørfaget var en god retning, fik ham til at starte på uddannelsen som bygningsingeniør. Og da ingeniørskolen manglede fantasi og kreative elementer, fik kusinens indmelding på modelinjen på Herning Højskole ham til at gå samme vej. Her fik han øjnene op for, hvordan man med kroppen som udgangspunkt kunne formgive og udtrykke sig gennem tøjet.
“Der var tyve piger, som skulle lave deres portfolio og søge ind på designskolen, og det skulle jeg jo ikke… så jeg stenede bare lidt rundt og lavede alle mulige underlige ting med noget rockwool, jeg fandt i containeren. Altså jeg lavede nogle rimelig syrede ting. Og dér skete der noget med noget formgivning – den fik fuld hammer. Det var som om, jeg åbnede op for et eller andet kæmpe legeland i streger og farver,” fortæller han om mødet med modedesign.
Henrik Vibskovs eksperimenterende legeland viste hans potentiale overfor en underviser fra designskolen, som var på besøg på højskolen. Han opfordrede Henrik Vibskov til at søge ind, hvilket han gjorde – og kom ikke ind. I hans optagelsesprøve havde han lavet en mappe med to oppustede plastiklommer fyldt med saften fra syltede agurker, som blev ophavet til kaldenavnet ’Agurkefyren’. Hvorfor agurkemappen tiltrak sig stor opmærksomhed, og hvor de andre kaldenavne kom fra, må du høre om i de to nyeste afsnit af Fashion Forum på lyd, hvor vi har Henrik Vibskov i studiet til at fortælle om sin opvækst, musikken, vejen ind i modebranchen, og hvorfor han synes, at han laver for lidt.
Lyt til Fashion Forum på lyd på Spotify og Apple Podcast. Vær opmærksom på, at Henrik Vibskovs historie er lang, så den er delt op i Del 1 og Del 2.