Bestseller kæmper mod kemien: Vi vil ikke ha' det
Bestseller holder fokus på arbejdet med at få kemikalier som NPE ud af produktionen - for det er ikke godt nok, så længe de stadig er i brug.En ny stor undersøgelse fra Greenpeace viser, at der er fundet koncentration af stoffet NPE i tøj fra danske Bestseller. Men over for FashionForum understreger kommunikationsdirektør hos Bestseller Mogens Werge, at NPE ikke er farligt i tøjet – og at fundet i Bestsellers varer er begrænset.
”Sagen er bestemt alvorlig nok, det er ikke bare en storm i et glas vand. Men det generer mig alligevel, at det i medierne bliver fremstillet, som om tøj, der indeholder NPE, er farligt. Det er det ikke,” siger han til FashionForum.
Greenpeace har testet i alt 141 stykker tøj fra en lang række internationale modehuse, blandt andre H&M, Benetton, Gap og altså de danske Bestseller-mærker ONLY, Vero Moda og Jack & Jones. Der blev i forsøget fundet NPE-rester i 63 pct. af tøjet i undersøgelsen.
Og det er ikke godt nok, medgiver Mogens Werge:
”Vi arbejder hårdt på, at vores interne krav bliver overholdt. Der har gennem de seneste fem år været krav om, at leverandørerne ikke benytter NPE i produktionen. Men det er svært at få leverandører i Kina til at overholde det her” siger han til FashionForum.
I tøjet fra Greenpeaces undersøgelse er der fundet NPE-værdier fra 1-45.000 mg pr. kilo tekstil – de højeste værdier blev fundet hos C&A, Calvin Klein og Mango – og hos Bestseller-brandene ONLY, Vero Moda og Jack & Jones ligger værdierne for flertallets vedkommende beskedent mellem 1 mg/kilo og 45 mg/kilo. Tre varer har dog værdier på over 100 mg/kilo:
En Vero Moda-kjole, produceret i Indien, der indeholder 130 mg NPE pr. kilo, et par jeans fra ONLY, produceret i Kina, med en NPE-værdi på 730 mg/kilo og endelig et par Jack & Jones-boxershorts, der indeholder 2.100 mg NPE/kilo. Hos Bestseller betragter man NPE-værdier på under 100 mg/kilo som så små, at der ikke kan være tale om rester fra produktionen, men fundet af de tre varer med højere værdier får selvfølgelig konsekvenser:
”Hvis vi har en underskrift fra den pågældende fabrik hvor at de bekræfter aftalen og så ikke respekterer den. Så må man videre,” siger kommunikationsdirektøren. Han forklarer, at leverandørerne underskriver en kontrakt vedrørende kemikalierestriktioner, når de indleder samarbejde med Bestseller. Mogens Werge forklarer, at mange kinesiske fabrikker ikke betragter brugen af NPE som noget stort problem.
”I Bestseller skal vi arbejde videre i samme spor. Det eneste vi kan gøre er at kommunikere klart og tydeligt og bede leverandørerne hjælpe til. Vi har ikke vores fabrikker ligeså tæt integreret som fx H&M, det handler om vores forretningsmodel, og den kan give udfordringer. Men kravene er de samme: Vi vil ikke have det.”
Endeligt mener Mogens Werge, at de danske medier har en tendens til at stikke af med historien, så snart den handler om Bestseller.
”Men det er selvfølgelig mere spændende, at tøj i danske butikker er farligt, selvom det ikke er tilfældet, end at der er problemer i et vandløb i Kina. Det sælger jo ikke aviser til de danske forbrugere.”