Who Made Me - "Børnetøj uden kemikalier lige op i fjæset"
Hvis der ligger bløde pakker til de små under træet i år, er der stor sandsynlighed for, at tøjet er økologisk, for i disse år er der øget fokus på økologi og miljø hos mange børnetøjsproducenter. En af de virksomheder, der går hele vejen er danske Who Made Me.“Det er svært at gå hele vejen med CSR inden for tøjbranchen, for producenten skal have styr på selv de mindste detaljer i alle led i produktionskæden.”
Sådan forklarer As Øland, der er kreativ chef i brancheorganisationen Dansk Mode og Tekstil, udfordringerne i arbejdet med CSR. Hun oplever en øget interesse for især baby- og børnetøj, der er produceret med omtanke.
Det er det hele værd
Et af de danske firmaer, der går hele vejen, er det nye børnetøjsbrand Who Made Me, der laver bæredygtigt tøj i størrelse 0-3 år. Her var økologi og arbejdsmiljø en klar prioritet fra start.
De to ejere, indkøber og brand manager Martin Larsen og designer Maj Britt Thusgaard har været i branchen i mange år og er derfor bekendte med de umenneskelige arbejdsforhold, nogle af verdens tekstilarbejdere lider under.
“Vi har prøvet at åbne en kasse med nyt tøj, der lige er kommet hjem fra fx Indien eller Kina. Det er kemikalier lige op i fjæset, man bliver nærmest helt svimmel, siger Maj Britt Thusgaard, og fortsætter:
“Og det er altså bare ved at åbne en kasse! Så forestil dig at være i den anden ende, der hvor tøjet bliver produceret og pakket. Det er heller ikke for sjovt, at man anbefaler at vaske tøjet inden, du tager det på. Du burde faktisk vaske det ti gange.”
Hun tilføjer, at Who Made Me ønsker at vende op og ned på værdikæden:
“Normalt sættes pris først, så kvalitet og til sidst arbejdsforhold. Vi vil gerne gøre det omvendt. Vi prioriterer arbejdsforhold og kvalitet højest og så må vi bare presse prisen alt det vi kan derefter.”
GOTS
Who Made Me er GOTS(Global Organic Textile Standard)-certificeret, hvilket er en global certificering, der kræver økologi i alle råvarerne og ordentlige arbejdsforhold i alle produktionsled. Det gælder altså selv den enkelte sytråd, indholdsstofferne i en knap osv.
“Det er høje kvalitetskrav, GOTS sætter, og det er svært at blive godkendt. Det er en dyr og lang proces, fordi alt skal dokumenteres og godkendes, men det er det hele værd. Andet kan vi ikke være bekendt over for miljøet, os selv og vores medmennesker,” siger Maj Britt Thusgaard og slutter:
“Tænk hvis det tøj vores børn tumler i nu, betyder de ikke kan få børn i morgen.”
Læs mere om GOTS-mærkning på www.global-standard.org