Seneste nyt fra modebranchen
Artikler
Podcasts
Jobs
MODEUGE

Modellers vilkår forbedres med udvidelse af etisk charter

Danske modeller skal have bedre vilkår. Det mener både Danish Fashion Institute (DAFI) og Landsforeningen mod Spiseforstyrrelser og Selvskade (LMS), som i dag lancerer en opdateret version af Modebranchens Etiske Charter.
Danske modeller skal have bedre vilkår. Det mener både Danish Fashion Institute (DAFI) og Landsforeningen mod Spiseforstyrrelser og Selvskade (LMS), som i dag lancerer en opdateret version af Modebranchens Etiske Charter.

Der har ofte været interesse fra medier og politikere for, om modellerne var sunde og raske, og om modebranchen behandler dem ansvarligt. Det interesserer også DAFI og LMS. Derfor har DAFI og LMS over de sidste par år arbejdet på at opdatere Modebranchens Etiske Charter til at omfatte mere konkrete tiltag samt anbefalinger til branchen. I processen er både modelbureauer, modevirksomheder samt modelforeningen Danske Modeller blevet involveret.

Tre nye, konkrete tiltag
Det etiske charter lanceres nu i version 2.0 med tre konkrete nye tiltag:

·     Der er fastsat en nedre aldersgrænse på 16 år for modeller på catwalken under Copenhagen Fashion Week. Det er således ikke muligt at booke modeller under 16 år til modeshows under Copenhagen Fashion Week (dette omfatter naturligvis ikke børneshows.)

·     Der stilles krav til showvirksomhederne om, at der serveres nærende og sund kost til modeller backstage ved shows. Ernæringsekspert har desuden udarbejdet en vejledning til anbefalet kost og forplejning.

·     Modeller der arbejder under Copenhagen Fashion Week, dvs. går modeshows eller udfører andet arbejde under modeugen, skal have løn for deres arbejde. Dette er et vigtigt led i, at branchen udviser respekt for modellernes arbejde og rolle i industrien.

Om de nye tiltag siger Eva Kruse, direktør i Danish Fashion Institute:

”Vi har i praksis arbejdet med 16-års reglen og reglen om sund mad igennem tre sæsoner, og det har givet gode resultater, både i forhold til behandlingen af modellerne og i forhold til det skønhedsideal, som modeshowene fremstiller.”

Seneste nye konkrete tiltag i Modebranchens Etiske Charter, som omhandler at modeller, der arbejder under Copenhagen Fashion Week, skal have løn for deres arbejde, bakkes op af beskæftigelsesborgmester Anna Mee Allerslev (R):

”Jeg synes, det er dejligt at se, at branchen selv er kommet med dette initiativ. Løn for arbejde er vigtigt, også selv om den arbejdende er et ungt menneske. Og der ligger også et vigtigt signal i, at modellerne respekteres for deres arbejde gennem dette.”

Anne Minor, formand for LMS, udtaler:

”Vi er glade for de nye tiltag og også glade for at se, at der er sket en stor udvikling i holdningen i modebranchen, siden vi lancerede charteret i 2007. De uddannelsesforløb for modeller om selvværd, kost og motion, som enkelte bureauer er begyndt at gennemføre, er fint i tråd med charterets målsætning, og vi ser gerne, at denne type tilbydes over hele landet.”

Download Det Etiske Charter
Læs om flere tiltag og anbefalinger i det opdaterede etiske charter, som kan downloades på www.danishfashioninstitute.dk og www.lmsnyt.dk.