Randers Handsker: Vi drømmer om dansk produktion
MADE IN DENMARK. FashionForum undersøger, hvorfor en mere end 200 år gammel virksomhed stadig kalder sig Randers Handskefabrik, når kun en ganske lille procentdel rent faktisk produceres i Randers.I løbet af de sidste 20-30 år har rigtig mange danske produktionsvirksomheder drejet nøglen om eller outsourcet produktionen efter at have sandet, at Danmark ikke er noget særlig konkurrencedygtigt land, når det kommer til produktion.
En af de virksomheder, der har taget stilling til denne udvikling er Randers Handsker. For hvordan kan en mere end 200 år gammel virksomhed stadig kalde sig Randers Handskefabrik, når kun en ganske lille procentdel rent faktisk produceres i Randers?
“Det var en stor indre konflikt, hvor vi hele tiden spurgte os selv; hvad er det rigtigste at gøre? Det er bestemt ikke noget man bare lige gør,” slår adm. direktør i Randers Handsker Arne Vejrum fast over for FashionForum.
Historiens vingesus
Faktisk kan handskefabrikation i Randers spores helt tilbage til middelalderen og handskerne var før i tiden kendte og populære rundt om i europa for deres høje kvalitet og en særlig duft. Det siges, at den franske dronning Marie Antoinette sov med de berømte handsker, fordi det eftersigende skulle give ekstra bløde hænder – men om det var ægte Randers-handsker eller et par af de utallige kopier, der fandtes, det melder historien ikke noget om.
Bag Randers Handsker ligger altså en lang historie med stolte traditioner, men nu er størstedelen af produktion nu er outsourcet. Det var ikke med Arne Vejrums gode vilje, men han så simpelthen ikke så andre udveje. Hvis virksomheden skulle overleve, måtte produktionen følge med tiden og gøres mere konkurrencedygtig:
I dag har Randers Handskefabrik kun en lille del af den samlede produktion herhjemme, og selvom outsourcingen fungerer upåklageligt, er hans ønske stadig, at kunne rykke hele produktionen hjem igen.
“Selvom der er flere fordele ved at outsource, vil vi stadig helst have hele produktionen indenfor murerne, fordi vejen til alle leddene på den måde er kortere.”
Kendskabet til produktionen var afgørende
Han er fjerde generation i familien Vejrum ved roret, og han har en klar opfattelse af, hvorfor det er lykkes Randers Handsker at overleve udviklingen med identiteten og stoltheden i behold. Ifølge ham er et grundigt forarbejde og en god kommunikation med leverandørerne alfa omega.
“Når den svære beslutning om at outsource er tage, så begynder et langt, sejt forløb for at finde de helt rigtige leverandører. Men det viste sig heldigvis at være en fordel for os, at vi har et så godt kendskab til hele produktionen, fordi vi på den måde lettere kunne gennemskue markedet.”
Og kendskabet til produktionen har faktisk også vist sig gavnligt på et andet punkt, nemlig i kommunikationen med de leverandører, der til sidst passerede nåleøjet:
“At have samarbejde med andre fabrikker gør, at vi hele tiden har fingeren på pulsen og derfor kender markedet ret godt. Desuden har vi en gensidig erfaringsudveksling med fabrikkerne, som giver en rigtig god synergi,” fortæller Arne Vejrum.
Vi skal værne om vores håndværk
Ja, for selvom det gør ondt at flytte produktionen ud, så har der vist sig, at være flere fordele ved at outsource: Der er en større kapacitet, hvilket gør dem mere fleksible og leveringsdygtige, finansieringen er kortere og prisen er mere fordelagtig for kunden i sidste ende.
Men alle fordelene til trods, så nærer direktøren alligevel et brændende ønske om, at produktionen igen rykker her til landet. Både for hans egen fabriks skyld, men faktisk også for Danmarks skyld:
“Vi skal passe på at ekspertisen, og altså håndværket, ikke forlader landet. Hvis vi fortsætter på den her måde, er jeg bange for, at den know-how vi har forsvinder. Jeg mener godt at vi både kan outsource og bibeholde en del produktion i Danmark.”
Han beklager at han bliver politisk midt i interviewet, som egentlig mest skulle handle om handskefabrikken i Randers, men Randers Handsker er et perfekt eksempel på det, som rigtig mange virksomheder har oplevet de sidste 20-30 år.
Han præciserer:
“Jeg vil meget gerne have mere produktion til Danmark. Arbejdspladserne forsvinder ud af landet, men nu skal vi altså se på, hvordan vi skaber værdi, hvordan vi skaber arbejdspladser og indtægter til forretningen Danmark.”
Og der er håb, mener Arne Vejrum. Han er, trods udviklingen, der bestemt ikke gik i hans foretrukne retning, optimist:
“Det er mit håb og min fornemmelse, at det delvist rykker tilbage. Hos Randers Handsker gør vi, hvad vi kan. I øjeblikket undersøger vi fx, hvorvidt der er et marked for specialfremstillede handsker til hænder, der ikke kan passe normale handsker.”
Det er et eksempel på et topspecialiseret håndværk, som ifølge direktøren både kan og skal varetages her i landet.