Seneste
Artikler
Podcasts
Jobs
Bæredygtighed

NGO: Danske Texman svigter Bangladesh-ofre

Danske Texman deltager ikke i internationalt møde om kompensation til ofrene for Rana Plaza-ulykken. NGO’en Clean Clothes Campaign retter skarp kritik.
Danske Texman deltager ikke i internationalt møde om kompensation til ofrene for Rana Plaza-ulykken. NGO’en Clean Clothes Campaign retter skarp kritik.

BANGLADESH. I denne uge mødes en række brands i Geneve for at blive enige om en kompensation til ofrene og de efterladte efter henholdsvis Rana Plaza-fabrikskollapset i april og branden på Tazreen-fabrikken i november sidste år.

Den danske design- og produktionsvirksomhed Texman deltager dog ikke i møderne. Texman hører under PWT Group og producerer det modetøj til de to PWT-kæder Tøjeksperten og Wagner, der sælges under butikkerne egne brandnavne.

Men selvom Texman tidligere havde produktion på Rana Plaza, vil virksomheden altså ikke deltage i møderne, og det har fået NGO’en Clean Clothes Campaign til at rette skarp kritik.

”Texman fik i årevis produceret deres tøj billigt på Rana Plaza uden at reagere på de åbenlyse problemer med bygningssikkerheden. Nu svigter Texman så ofrene for katastrofen ved at afvise at deltage i et møde som skal sikre dem erstatning,” udtaler Clean Clothes Campaigns danske talsmand Klaus Melvin i en pressemeddelelse.

Hos Texman ønsker man ikke at kommentere Klaus Melvins udtalelser, men marketingmanager i PWT Group Brian Børsting svarer i en mail til FashionForum:

”Det møde, som [Klaus Melvin] omtaler, er indkaldt af industriALL og ILO for at drøfte erstatningskrav og -betaling efter Rana Plaza-katastrofen. Vi deltager – med bl.a. de samme organisationer samt DIEH (Dansk Initiativ for Etisk Handel, red.) og danske ministerier – i en række fremadrettede initiativer, som skal medvirke til at bedre forholdene for arbejderne i Bangladesh. Men vi har ikke noget erstatningsansvar for Rana Plaza-katastrofen, og vi deltager derfor ikke i mødet den 12. september.”

Få dage efter Rana Plaza-kollapset den 24. april udsendte PWT Group deres udlægning af sagen, hvor de forklarede, hvorfor de ikke mener, de er ansvarlige i forhold til ulykken.

”PWT Group er naturligvis dybt berørte af katastrofen i Rana Plaza, og vi føler med ofrene og deres familier. PWT Group har besluttet at give en donation og vil i samarbejde med en lokal NGO sikre, at pengene ender dér, hvor de gør mest gavn. Donationen er udtryk for medfølelse – PWT Group har selvsagt ikke noget ansvar for svindel med bygningskonstruktioner og manglende lokalt tilsyn med byggeregulativer,” skrev PWT Group blandt andet på virksomhedens hjemmeside.