Seneste nyt fra modebranchen
Artikler
Podcasts
Jobs
INNOVATION & BÆREDYGTIGHED

Udviklingsministeriet giver 25 mio. kr. ekstra til Bangladesh

Der er ikke et quick fix i Bangladesh, men handels- og udviklingsminister Mogens Jensen ønsker et større engagement fra tøjvirksomhederne.
Der er ikke et quick fix i Bangladesh, men handels- og udviklingsminister Mogens Jensen ønsker et større engagement fra tøjvirksomhederne.

Udviklingsministeriet har i dag givet en ekstrabevilling på 25 mio. kr. til forbedring af arbejdsforholdene på Bangladeshs tøj- og tekstilfabrikker. Det oplyser ministeriet i en pressemeddelelse.

For et år siden kollapsede fabrikskomplekset Rana Plaza i Bangladesh og kostede over 1.100 tekstilarbejdere livet og sårede endnu flere. Der er siden da sat en række initiativer i værk, men ifølge handels- og udviklingsminister Mogens Jensen er det ikke nok.

”Det er selvfølgelig ikke godt nok, når der stadig er problemer på bangladeshiske tøjfabrikker. Derfor bevilger jeg 25 millioner kroner, der skal bruges til at forbedre forholdene for tekstilarbejderne i Bangladesh og i andre udviklingslande,” udtaler udviklingsminister Mogens Jensen (S) i en meddelelse fra ministeriet.

LÆS OGSÅ: ”Bangladesh: Problemer på 10 ud af 10 fabrikker”

15 millioner kr. går til programmet Better Work, der løbende laver inspektioner og vurderer om fabrikkerne overholder national lovgivning og internationale konventioner om arbejdstagerrettigheder – og til miljøforbedringer. De resterende 10 mio. kr. går til FN’s arbejdsorganisation, ILO.

Der findes ingen hurtige løsninger

”Danmark skal være helt i front med virksomheders globale ansvar. Men der findes ikke noget quick fix i Bangladesh eller i andre fattige ulande med stor tekstilproduktion. Vi kan hjælpe til med at forbedre forholdene i samarbejde med internationale organisationer og alliancer for etisk handel,” siger ministeren.

LÆS OGSÅ: ”Kompensation til Rana Plaza-efterladte er på vej”

Kort efter ulykken i Bangladesh for snart et år siden indgik Udenrigsministeriet i et partnerskab med virksomheder og organisationer fra den danske tøj- og tekstilbranche om at forbedre forholdene på fabrikkerne i Bangladesh. Desuden tilsluttede en lille gruppe af store danske tekstilvirksomheder sig den internationale Accord, der arbejder for at forbedre bygnings- og brandsikkerhed på fabrikkerne.

LÆS OGSÅ: “Seks danske virksomheder underskriver Bangladesh-aftale”

Men handels- og udviklingsminister Mogens Jensen ønsker et større engagement fra virksomheder og erhvervsorganisationer.

”Partnerskabet kan ikke lykkes, hvis ikke virksomhederne lægger et direkte pres på deres forretningspartnere i Bangladesh. Fabriksejerne i Bangladesh skal forstå, at deres internationale kunder vil denne her udvikling. Jeg tror på, at de også er parate til at betale for den.”

LÆS OGSÅ: ”H&M: Produktion på kritisabel fabrik stoppede i januar”

Udenrigsministeriet afholder senere i dag i samarbejde med Dansk Initiativ for Etisk Handel et højniveaumøde, der gør status på indsatsen for at forbedre forholdene på tøjfabrikkerne i Bangladesh. Her deltager repræsentanter for bangladeshiske fabriksejere, danske tekstil- og tøjproducenter, erhvervsorganisationer, fagforeninger og myndigheder.

Derudover mødes repræsentanter for den bangladeshiske regering, tøj- og tekstilindustrien, fagforeninger og handels- og udviklingsminister Mogens Jensen i morgen fredag og gør status på indsatsen med at forbedre arbejdsforholdene i tekstilindustrien i Bangladesh.