Seneste nyt fra modebranchen
Artikler
Podcasts
Jobs
INNOVATION & BÆREDYGTIGHED

Design Challenge hylder bæredygtige materialer - og nordisk design

COPENHAGEN FASHION SUMMIT 2014. Designers Remix og David Andersen er blandt de tolv modehuse, der vil bevise, at bæredygtig mode er lige så attraktiv som de ikke-bæredygtige alternativer.
COPENHAGEN FASHION SUMMIT 2014. Designers Remix og David Andersen er blandt de tolv modehuse, der vil bevise, at bæredygtig mode er lige så attraktiv som de ikke-bæredygtige alternativer.

Operahusets svingdør drejer rundt, og den første model træder ud under åben himmel på en catwalk dækket af græs. Dagen har stået i bæredygtighedens tegn, og nu er det tid til, at tolv udvalgte designere viser deres bud på bæredygtigt design under Copenhagen Fashion Summit.

Designerne tæller i alt Designers Remix, Barbara i Gongini, David Andersen, Filippa K, Gudrun & Gudrun, Ivana Helsinki, Jör, Leila Hafzi, Marimekko og Nina Skarra.

Og de har fået fri bæredygtige tøjler – om det sustainable element er opnået gennem brug af økobomuld, Tencel eller genbrugte kapsler er underordnet. Designer Peter Ingwersen fremhæver da også i introduktionen til designudfordringen, at den handler om bæredygtighed mere end om at konkurrere – og ikke om at nogle er vindere og nogle tabere.

Alligevel fremhæver juryen bag Design Challenge – og den særlige Denim Challenge, hvor det er det klassiske jeansmateriale, der skal gentænkes i bæredygtighedens navn – et par af kollektionerne på podiet.

Blandt andet giver juryen særlig omtale til Designers Remix og David Andersen kreativ tilgang til materialebrug og langsigtet designstrategi. I denim-udfordringen får Ivana Helsinki og Barbara i Gongini flotte ord med for deres innovative brug af den bæredygtige metervare, der i øvrigt var sponseret af tyrkiske ISKO.

LÆS OGSÅ: Stella McCartney: ”Stop med at vaske så meget”

Hos Designers Remix bar den ene model en jakke, der ved første øjekast kan forveksles med indfarvet læder, men som i virkeligheden består af et New Life-materiale.

”Materialet er skabt af gamle plastikflasker, der er omdannet til metervarer, og så har jeg lavet flere lag af den og quiltet den, så materialet fremstår lige så tykt som læder. På den måde blev det muligt at give jakken den kæmpestore silhuet, jeg ønskede,” forklarer Charlotte Eskildsen, der er chefdesigner for Designers Remix, til FashionForum.

Bæredygtighed på hjernen

Foret er for eksempel lavet af 65 pct. økologisk bomuld og 35 pct. tencel som er en bæredygtig træfiber. Lynlåsene er genbrugte og trimmings er rester fra tidligere kollektioner. Der er tænkt over hver en lille detalje:

”Når du går i gang med det bæredygtige arbejde, får du det på hjernen. Man bliver så inspireret, at man har lyst til at dykke mere ned i det for at finde flere bæredygtige løsninger til kollektionerne,” siger Charlotte Eskildsen, der samtidig understreger at hun virkelig har fået bæredygtigt blod på tanden.

Tøj med potentiale for lang levetid

David Andersens design fremhæves for sit klassiske look, der giver potentiale for lang levetid. FashionForum møder designeren kort efter showet. David Andersen deltager i Design Challenge, fordi han mener, det er vigtigt at bane vejen for bæredygtigt design: 

”Jeg har været med, fordi jeg gerne vil skabe fokus på bæredygtig mode, og jeg vil gerne vise, at det kan lade sig gøre at designe bæredygtigt uden at gå på kompromis med æstetikken,” siger designer David Andersen.

Der er ikke nogen egentlig vinder af Design Challenge, der hvert andet år i forbindelse med Copenhagen Fashion Summit giver en række designere mulighed for at prøve kræfter og se, hvor langt de kan nå, med en mere bæredygtig tilgang til design.