Seneste nyt fra modebranchen
Artikler
Podcasts
Jobs
INNOVATION & BÆREDYGTIGHED

Dansk rensesystem omdanner tekstilspildevand til drikkevand

Den danske virksomhed Pure H2O tester i øjeblikket et vandrensningssystem i Bangladesh, der kan gøre tekstilfabrikkernes giftige procesvand drikbart.
Den danske virksomhed Pure H2O tester i øjeblikket et vandrensningssystem i Bangladesh, der kan gøre tekstilfabrikkernes giftige procesvand drikbart.

Mode- og tekstilindustrien er notorisk kendt for dets store vandforbrug, som i grelle tilfælde har betydet udtørring eller forurening af de vandområder, der både danner grundlag for mennesker og dyreliv. Den danske virksomhed Pure H2O er dog nu klar med et nyt vandrensningssystem, der kan minimere brugen af råvand gennem genanvendelse af industriens spildevand. For systemet, der går under navnet Blue Box, kan rense spildevandet i en sådan grad, at det kan drikkes og bruges i husholdningen. Det skriver Ingeniøren.

Bæredygtigt og rentabelt

Blue Box-systemer kører i øjeblikket som et pilotprojekt på en af Bangladeshs mange tekstilfabrikker, og ifølge Pure H2Os ejer Jesper Ellegaard er rensesystemets formål at styrke fabrikkernes bæredygtighedsgrad og rentabilitet.

For ved at rense og genanvende spildevandet minimerer man udvindingen af Bangladesh’ sparsomme råvand samtidig med, at man skaber en af landets største manglevarer – rent drikkevand. Og ved at øge mængden af rent drikkevand i landet, øger man også befolkningens hygiejneforhold, hvilket er en rentabel fordel for tekstilvirksomhederne.

LÆS OGSÅ: “Organisationer gør status på toårsdagen for Rana Plaza”

”Masser af tekstilarbejdere bliver syge, fordi de drikker urent vand. På sigt er målet at få nedbragt antallet af månedlige sygedage for hver kvinde til omkring tre-fire stykker, hvor det i dag er mellem fire og fem. Også fabrikken vil vinde ved færre sygedage, og det er vigtigt, at projektet kan vise, at det betaler sig – altså er forretningsdygtigt,” siger Jesper Ellegaard til Ingeniøren.

Så længe pilotprojektet kører vil hver tekstilarbejder på fabrikken få fire liter rent drikkevad med hjem hver dag.

Kilde: Ingeniøren.