Modebranchens Etiske Charter håndhæves under modeugen
Selvom der stadig er lidt vej endnu, før alle brikker falder på plads med Modebranchens Etiske Charter, er det stadigt et krav, at alle underskrivere respekterer reglerne - ikke mindst under den kommende modeuge.Når Copenhagen Fashion Week løber af stablen i næste uge, er det med en modebranche, der er særligt opmærksom på modellers sundhed og vilkår. Modebranchens Etiske Charter, der blev revideret, opstrammet og relanceret i foråret, er blevet underskrevet af mere end 350 virksomheder siden.
Charteret, der gælder hele året rundt, håndhæves særligt under modeugerne, hvor man for eksempel kun kan komme på den officielle kalender, såfremt man har tilsluttet sig charteret.
Konkret betyder det, at alle underskrivere af charteret garanterer, at de modeller, der bookes, er fyldt 16 år, får løn samt får serveret sund og nærende kost. Herudover er alle underskrivere forpligtet til at promovere et sundt kropsideal.
Sundhedstjekket kan endnu ikke gennemføres på landsplan
I charteret er der opstillet en række målsætninger for ikrafttrædelse af et årligt sundhedstjek over hele landet, som over en årrække skal kunne omfatte alle modeller op til 25 år. Der findes dog endnu ikke en enhed, hverken regionalt eller på landsplan, som kan håndtere sundhedstjekket.
”Jeg tror, det er kommet bag på de fleste, hvor få modeller, der rent faktisk bor i Københavns Kommune, på trods af at deres bureau ligger der. Det er derfor meget ærgerligt, at der ikke findes et landsdækkende system, der kan imødekomme den store villighed som modebranchen og ikke mindst modellerne viser for, at vi kan komme videre og forandre noget,” siger Eva Kruse, der er administrerende direktør for Danish Fashion Institute (DAFI).
God respons på pilotforsøget
Københavns Kommune har siden efteråret 2014 kørt et pilotforløb i Sundhedshuset, hvor unge i kommunen kan få tilbudt et sundhedstjek. Men da den unge skal have bopæl inden for kommunegrænsen for at kunne gøre brug af tilbuddet, har blot 55 modeller kunnet booke tid.
At Københavns Kommune har gennemført et pilotforløb med et sundhedstjek for unge, betyder at der er testet og afprøvet et format, som har fået god respons både fra både brugere og systemet. Udfordringen er nu at få etableret lignende tilbud i andre dele af landet.
”Vi har nu haft alle vores Københavnsbaserede modeller igennem sundhedstjekket – et tiltag, som vi bakker rigtig meget op om. Men da størstedelen af vores modeller bor uden for København, håber vi på en snarlig løsning, så vi kan sende alle piger og drenge afsted – uanset bopæl,” siger Maya Nadiaye fra modelbureauet Le Management.
På trods af, at reglen om et sundhedstjek i Modebranchens Etiske Charter derfor endnu ikke kan håndhæves, er det stadig et krav, at alle underskrivere af charteret respekterer de øvrige regler og værdier omkring branchens ansvar for blandt andet promovere et sundt kropsideal.