Seneste nyt fra modebranchen
Artikler
Podcasts
Jobs
INNOVATION & BÆREDYGTIGHED

Plastikposer kan være fortid i detailhandlen

Ifølge den franske miljøminister Ségolène Royal skal der sættes en stopper for al brug af plastikposer i alle typer butikker i Frankrig. Herhjemme er der delte meninger.
Ifølge den franske miljøminister Ségolène Royal skal der sættes en stopper for al brug af plastikposer i alle typer butikker i Frankrig. Herhjemme er der delte meninger.

Følger Danmark Frankrigs eksempel, så vil det inden året er omme, ikke længere være muligt hverken at betale for plastikposer til at bære dine varer hjem i fra supermarkedet, eller få dit tøj lagt i en plastikpose, når du har været ude at shoppe. Alternativet i Frankrig skal i stedet være papirsposer eller stofposer, noget der er delte meninger omkring herhjemme kan være løsningen, da disse medfører nogle andre miljømæssige udfordringer, så som de vandressourcer det kræver at producere. Danmark har i mange år haft afgifter på plastikposer, noget der har nedsat forbruget med cirka det halve, og umiddelbart er der endnu ikke et direkte forbud på vej.

For ganske få vestlige lande har indført direkte forbud imod plastikposer – nogle amerikanske byer har, særligt i Massachusetts, Maine og Californien. Faktisk har især udviklingslande været first movers lige på dette punkt, primært fordi det simpelthen har været en nødvendighed, i forhold til svage infrastrukturer, der ikke har kunne kapere plastikken eller ikke har haft faciliteterne til at genbruge den hensigtsmæssigt. Både Bangladesh og flere afrikanske lande har indført forbud, heriblandt Rwanda, der siden 2008 meget strengt har håndhævet forbuddet. Det har til gengæld medført, at hovedstaden Kigali er en af Afrikas reneste byer.

LÆS OGSÅ: ”Adidas vil lave sportstøj af havskrald”

For eller imod
Som forventet er den danske plastindustri ikke begejstret, og Helle Fabiansen, der er miljøchef for dennes brancheforeningen, pointerer overfor TV2, at Danmark allerede har taget rigtig mange gode beslutninger i forhold til afgifter, og at miljøbelastningen ved at lave alternativer i papir eller stof er endnu større. Miljøorganisationer derimod sætter stor pris på signalværdien i et forbud.

“Vi så uden tvivl gerne et lignende forbud i Danmark, altså et rettet mod både de helt tynde og de ’normale’ plastbæreposer,” siger miljøbiolog og grundlægger af NGO’en Plastic Change, Henrik Beha Pedersen til CSR.dk og i samme artikel understøtter politisk rådgiver i Greenpeace Danmark, Jan Søndergård det samme budskab:

”Plastikforurening i verdenshavene er et kæmpe miljøproblem, og det er i høj grad også de små tynde poser, der ikke er afgiftsbelagte, som ender i naturen, og som vi derfor mener bør forbydes fuldstændig. Derudover handler det i høj grad også om, at vi både som forbrugere og samfund generelt skal være bedre til at genanvende poserne.”

Især plastik i havene er en synder, når det kommer til at dræbe naturens økosystem. En af de modevirksomheder, der aktivt er gået ind i den kamp, er G-Star. I samarbejde med Pharrell Williams selskab Bionic Yarn, og organisationen Parley for the Oceans har de stiftet initiativet ’RAW for the Oceans’, hvor det med succes er lykkedes dem at fremstille denim af plastik fisket op af verdenshavene.

LÆS OGSÅ: ”G-Star-kollektion høster internationale priser”