Seneste nyt fra modebranchen
Artikler
Podcasts
Jobs
INNOVATION & BÆREDYGTIGHED, REGNSKAB

Ændrer tre kroner arbejdsforhold i Bangladesh?

H&M Danmarks bæredygtighedschef forholder sig til påstanden om, at en minimal prisstigning kan ændre produktionsarbejderes lønforhold drastisk.
H&M Danmarks bæredygtighedschef forholder sig til påstanden om, at en minimal prisstigning kan ændre produktionsarbejderes lønforhold drastisk.

I sidste uge offentliggjorde Nordeas chef for ansvarlige investeringer, Sasja Beslik, udregninger som Nordea har lavet, der ifølge banken viser, at hvis H&M fordoblede lønnen for de arbejdere, der laver tøjet, så ville det ikke betyde mere end 2,19 kr. ekstra på produktets slutpris. Det skriver flere danske og udenlandske medier. På Sasja Besliks Twitter kan man se regnestykket, der er lavet ud fra H&Ms produktion i Bangladesh.

Fashion Forum har spurgt H&M, hvordan koncernen forholder sig til Nordeas udregninger.

”Det er afgørende for H&M, at de mennesker, der producerer varer for os, bliver betalt en løn, de kan leve af, som dækker deres behov og som afspejler deres kompetencer, erfaring og ansvar. Det er der ingen tvivl om. Men diskussionen omkring lønninger er kompleks og derfor er det vigtigt, at man ikke forsimpler løsningen ved at foreslå, at H&M ved at hæve prisen på vores varer med 2,19 kroner kan fordoble lønningerne for syerskerne,” lægger bæredygtighedschef hos H&M Danmark, Mia Møgelgaard, ud med at sige, inden hun fortsætter med at forklarer, hvordan man hos H&M ikke finder regnestykket så simpel, som det bliver fremlagt af Nordea.

”Typisk producerer en leverandør varer for flere forskellige brands i forskellige prisklasser, og det kan ganske enkelt ikke udledes, at højere priser i butikkerne direkte fører til højere lønninger hos syerskerne. En syerske får præcis samme løn uanset om han eller hun syr tøj for et brand, hvor en trøje koster 199 kroner eller 1999 kr. Arbejdet med at sikre højere lønninger i et land som Bangladesh kræver andre og mere holistiske løsninger.”

Sasja Beslik har efterfølgende lagt endnu en mellemregning omkring H&Ms produktionstilgang i Bangladesh ud på sin Twitter-profil. Her lyder matematikken på, at hvis H&M skærer ned på overarbejdstimer i produktionen, som ifølge Nordea koster H&M 72 millioner dollars om året, vil de have dækket 25% af omkostningerne til de føromtalte lønstigninger.

”Da vi tror på, at løsningen kræver samarbejde på tværs af branchen har vi også et langvarigt samarbejde med ILO, IF Metall og SIDA samt med mange andre, internationale brands, som deler vores syn på sagen og ligeledes forsøger at skabe langvarige, positive forbedringer i produktionslandene. Mange parter skal involveres og målet med vores arbejde er at sikre, at alle tekstilarbejdere skal have fair lønninger, ikke kun de arbejdere, der syr varer hos H&M’s leverandører,” siger Mia Møgelgaard om den løsning, H&M-koncernen tror på.