Danskeres forbrug svarer til 3,6 jordkloder
Om to dage har vi opbrugt de ressourcer, som kloden kan nå at forny på et år – og her har modeindustrien også en finger med i spillet, fortæller grundlægger af Closed Loop, Suzi Christoffersen.Den 2. august 2017 rammer vi dette års Earth Overshoot Day – dagen, hvor de ressourcer, som kloden kan nå at forny på et år, officielt er brugt op. Og det er én dag tidligere end sidste år.
Det viser en ny undersøgelse foretaget af den internationale tænketank, Global Footprint Network, som har beregnet, at menneskeheden derfor globalt set har brug for det økologiske råderum svarende til 1,7 jordklode. Men herhjemme er udviklingen endnu mere kritisk, idet beregningen viser, at danskerne alene på et år bruger det, der svarer til hele 3,6 jordkloder.
Kort sagt betyder det, at vi lever over evne og bruger klodens ressourcer hurtigere, end den kan nå at gendanne dem. Det kan måske lyde en anelse abstrakt, men ifølge CSR-konsulent og stifter af Closed Loop, Suzi Christoffersen, er det faktisk meget simpelt:
”Hvis vi ser lidt forenklet på det, så svarer det til, at vi den 2. august ikke har flere penge på kontoen, og at der ikke kommer flere før den 1. januar næste år. Hvordan skal vi leve så længe uden en krone på lommen? Trække over? Det er det, vi gør i dag og har gjort siden 1971, hvor der sidst var balance mellem det menneskelige forbrug og klodens evne til at gendanne sine ressourcer. Men hvordan trækker man over på klodens ressourcer?” spørger Suzi Christoffersen, som synes, det er bekymrende, at datoen rykker tættere og tættere på.
Et stigende materielt forbrug
Ifølge hende skyldes den negative udvikling blandt andet et stigende (over)forbrug, og det er noget, som mode- og tekstilindustrien også bærer en del af ansvaret for.
”I Danmark er der især tre industrier, som tærer uhensigtsmæssigt på klodens naturkapital: kød, transport og materielt forbrug. Sidstnævnte skyldes blandt andet tøj, som danskerne køber mere og mere af. Ifølge Danmarks Statistik bruger en husstand i Danmark i gennemsnit 10.325 kroner om året på tøj – tøj, som for manges vedkommende kun bliver brugt et par gange og derefter ender med at hænge bagerst i skabet,” fortæller Suzi Christoffersen videre.
Hun frygter, at problemet ikke går i sig selv – tværtimod. Fremtidens ressourcebrug ser kun ud til at stige, ikke mindst på grund af det øgede befolkningstal og den voksende middelklasse, som begge medfører et ditto stigende forbrug. Af denne grund mener hun, at det er på tide at omlægge nogle af de uhensigtsmæssige vaner, som Earth Overshoot Day vidner om.
”Vi har alle et ansvar og kan hjælpe med at bringe dette ressourceforbrug ned og skubbe dagen tilbage. Brug det du allerede har, køb mindre, køb bedre, køb genbrug,” lyder den afsluttende opfordring fra Suzi Christoffersen.