H&M: ”Ikea-samarbejde er en fremtidsinvestering”
De svenske giganter har i al stilfærdighed etableret virksomheden Treetotextile, der skal udvikle bæredygtige råmaterialer til modebranchen.For tre år siden slog to af Sveriges største virksomheder pjalterne sammen og dannede Treetotextile – en virksomhed, der har til formål at omdanne træmasse til miljøvenligt tekstil og derved fremme en mere bæredygtig tøjproduktion. Det skriver det svenske nyhedsmedie, DI Digital.
Udover H&M og IKEA, er også den svenske kemiker og underviser på universitet i Lund, Lars Stigsson, en del af i virksomheden, både som partner og direktør.
Tilsammen har de tre partnere investeret mere end 25 millioner svenske kroner i projektet, der dog endnu ikke har nogle reelle indtægter. Målet med virksomheden er nemlig først at udvikle metoden, for sidenhen at markedsføre materialerne til branchen.
Cellulosematerialet, der skal bruges til at spinne det bæredygtige tekstil, har egenskaber svarende til bomuld. Ifølge Treetotextile er efterspørgslen på tekstilfibre, der er fremstillet miljøvenligt og baseret på råvarer fra skoven, nemlig fortsat voksende.
Det er H&M CO:LAB, som er en del af H&M-gruppen, der har investeret i projektet, med henblik på at bane vejen for både ideer og iværksættere indenfor områderne bæredygtighed, innovativ detail og teknologi.
”Projektet Treetotextile sigter efter at finde nye løsninger og teknologier til at kunne fremstille mere bæredygtigt råmateriale og reducere mængden af kemikalier og vandforbrug ved produktion, anvendelse og genbrug af materiale og tekstilfibre. Vi har et langsigtet perspektiv på alle investeringer, og med dette samarbejde med IKEA tror vi på, at vi kommer til at kunne bidrage til en mere bæredygtig tekstilproduktion i fremtiden,” fortæller Marlene Hyre-Dybbro, Communications Manager for H&M Danmark. Hun understreger dog også, at projektet stadig befinder sig på et meget tidligt stadie, men at de ser frem til at kunne løfte sløret for mere senere.
Det er ikke første gang, at der bliver forsket i bæredygtige tekstiler, lavet af alternative materialer. På nuværende tidspunkt er det muligt at sy tøj af stof lavet af både mælk og citrusskaller, samt at skabe læderlignede tekstil af både æbler og vindruer – sidstnævnte blev udviklet af vinderen af H&M Foundations innovationskonkurrence, Global Fashion Award, tidligere på året.