Seneste nyt fra modebranchen
Artikler
Podcasts
Jobs
INNOVATION & BÆREDYGTIGHED

Nu bliver det nemmere at genanvende tekstiler

Efter seks års forskning, er svenske Mistra Future Fashion endelig kommet frem til, hvordan det er muligt at adskille blandingsfibre for første gang nogensinde.
Efter seks års forskning, er svenske Mistra Future Fashion endelig kommet frem til, hvordan det er muligt at adskille blandingsfibre for første gang nogensinde.

Selvom der længe har været store ambitioner om at etablere et cirkulært kredsløb i modebranchen, har mange stødt på udfordringer, når det kommer til at genanvende tekstiler lavet af blandingsfibre, da disse er svære at skille ad og bruge igen til nyt tøj. Men det kan måske være fortid. Det svenske researchprogram Mistra Future Fashion har netop offentliggjort en helt ny teknologi, der gør det muligt for første gang nogensinde at adskille både bomuld og polyester fra et blandingstekstil.

Processen, der har fået navnet Blend Re:wind, er produktet af seks års research, foretaget af forskere fra researchinstitutterne Chalmers og RISE i samarbejde med skovindustri-virksomheden Södra. Teknologien har potentiale til at revolutionere modebranchen, da den gør det nemmere at give gammelt tøj nyt liv uden at gå på kompromis med hverken miljø eller kvalitet – to kriterier, der indtil nu ikke har kunne gå hånd i hånd, når det kommer til genanvendelsen af tekstiler lavet af forskellige, sammensatte fibre.

Den nye teknologi adskiller bomuld- og polyesterfibre via en kemisk proces, der deler dem op i tre nye og rene fibre – bomuld og to forskellige polyestermaterialer, en i flydende form og en i fast form. Bomulden bruges derefter til at skabe viskose af høj kvalitet, ligesom at den adskilte polyester kan bruges til at skabe nye, stærke polyesterfibre – alt sammen brugbart til at kunne sy nyt tøj af.

”De forskellige blandingsfibre, som tekstiler består af, skal separeres, før de kan genanvendes. Polyester, som er et syntetisk materiale, er generelt nemmere at håndtere, end de komplekse bomuldsfibre, der er skabt i naturen. Takket være den ekspertise og viden, der findes inden for cellulosekemi i Sverige, har vi fundet en løsning, der også kan bruges til bomuld. Derfor er vores nye separationsproces, der gør det muligt at sætte begge materialer ind et cirkulært kredsløb, et vigtigt bidrag til fremtidige globale genanvendelsesprocesser inden for tekstiler,” fortæller Chalmers Hanna de la Motte, der har superviseret projektet, i en pressemeddelelse.

Den nye teknologi bygger på et ph.d.-afhandlingsprojekt foretaget af Anna Palme, der brugte gamle hospitalslagener lavet af bomuld og polyester til sin research.

”Blend Re:wind-viskose har den samme kvalitet, som det, der er produceret af skovindustrien og anvendt til fremstillingen af traditionel viskose. Det betyder, at materialet forhåbentlig nemt kan integreres i denne proces. Det adskilte polyester kan sammenkædes til et kvalitetsprodukt, så det også kan integreres i den allerede eksisterende industri,” fortæller Anna Palme.

Målet med Mistra Future Fashions Blend Re:wind-teknologi er at bidrage til at gøre modeindustrien mere bæredygtig via et øget kendskab til mulighederne inden for genanvendelse – en proces, som de håber nu bliver både nemmere og mere udbredt.

”Det tog seks år at nå dette punkt, hvor vi ser lovende resultater i processen om fremtidig genanvendelse af tekstiler. Men vi er ikke alene; der arbejdes lige nu på mange lovende initiativer på verdensplan, som alle er nødvendige for de fremtidige genanvendelsessystemer. Der vil højst sandsynligt være behov for forskellige typer af løsninger, og vi håber, at Blend Re:wind kan blive én af disse, som får en plads på det globale marked i fremtiden,” afslutter Hanna de la Motte.