”Lingeriets historie handler om kvinders frigørelse”
En ny, fransk udstilling tager Nationalmuseets gæster på tur i historien om den inderste beklædningsdel og kvinders selvstændighed.I dag åbner en ny lingeri-udstilling på Nationalmuseet. Den er fransk og lig sin retrospektive natur, hedder den From Past to Future. Udstillingen har rejst verden rundt – Paris, London, Shanghai, Dubai, Berlin, New York, Toronto, Moskva, Tokyo, Barcelona, Milano, Miami og kan nu ses i København frem til den 21. december 2017. Det er den franske kunsthistoriker Catherine Ormen, der sammen med PROMINCOR – LINGERIE FRANCAISE har kurateret udstillingen, og fotograf Gilles Berquet står bag udstillingens fotografier.
Catherine Ormen har samlet omkring 150 udstillingsmodeller – alt fra antikke korsetter fra det 19. århundrede og de allerførste skræddersyede BHer og hofteholdere til nutidig lingeri – fra arkiverne hos de berømte franske lingeribrands Aubade, Chantelle, Empreinte, Implicite, Lise Charmel, Lou, Louisa Bracq, Maison Lejaby, Passionata og Simone Pérèle.
Foruden at give et indblik i lingeriets udvikling, giver udstillingen samtidig en historisk indføring i kvindefrigørelse med alt hvad der dertil hører af seksualitet, politik og det moderne liv, fortæller Catherine Ormen.
”Det vigtigste er at få folk til at forstå, at lingeri er mere end bare et par centimeter af firkantet stof. Lingeri har spillet en væsentlig rolle i den kvindelige silhuets foranderlighed igennem tiden. Lige fra korsettets indtræden på scenen, til idealet omkring smalle taljer og det lingeri, vi kender i dag. Opfattelse af det kvindelige skønhedsideal og lingeridesign har fulgt udviklingen sammen. Formålet med udstillingen er at forklare denne evolution og ditto transformation igennem tiden.”
Udstillingen er bygget op omkring en tidslinje og fortæller historien ud fra en kronologi. De cirka 150 stykker lingeri bliver vist sammen med annoncer, fordi det giver en god idé om, hvordan kvinder er blevet portrætteret igennem tiden og i forskellig kontekst. Det tydeliggør hvordan kvinder, år efter år, får en mere signifikant plads i samfundet og bliver mere selvstændige, forklarer Catherine Ormen. Hun pointerer ligeledes at udstillingen er for alle.
”Lingeri er ikke kunst – du behøver ikke en bestemt kulturel baggrund for at forstå det, og det er jo ikke en naturlig museumsgenstand – det kommer fra hverdagslivet. Derfor kan udstillingen opleves af alle og kræver ikke særlige forudsætninger. Noget af det lingeri, der er udstillet, har haft enorm kommerciel succes og er blevet solgt i millionvis verden over. Så udstillingen signalerer også genkendelighed. Jeg har ofte overhørt gæster sige: ’Gud ja, det var sådan noget min mor eller bedstemor gik med.’ På den måde er udstillingen et bindeled imellem fortid og nutid og giver et intimt indblik i, hvordan man levede for mange år siden,” siger Catherine Ormen.
From Past to Future åbner i dag, den 12. december 2017 klokken 10.00, og kan opleves frem til den 21. december 2017.