Seneste nyt fra modebranchen
Artikler
Podcasts
Jobs
Christiansborg
PODCAST

Modebranchen på den politiske dagsorden: “Det har været et langt, sejt træk”

I den seneste episode af Fashion Forum på lyd er lektor og Ph.D. Else Skjold med i studiet for at tale om hvad det egentlig betyder, at tekstilsektoren nu er på finansloven.
I den seneste episode af Fashion Forum på lyd er lektor og Ph.D. Else Skjold med i studiet for at tale om hvad det egentlig betyder, at tekstilsektoren nu er på finansloven.

Det var historisk, da Finansloven for 2025 kom ud i slutningen af november, for her var tekstilsektoren og dermed modebranchen for første gang repræsenteret. I finansloven er der nemlig sat 40 millioner kroner af til at klargøre tekstilsektoren til kommende lovgivning fra EU – jævnfør EU’s Tekstilstrategi – samt “sætte retning for en bæredygtig udvikling i tekstilindustrien”. Men hvilken betydning har det konkret for den danske modebranche – og hvorfor har tekstil- og modebranchen aldrig været på finansloven før?

Det kommer Else Skjold, lektor og Ph.D., med sit bud på i den nyeste episode af Fashion Forum på lyd.

“En ting, jeg har kunnet se, er, at hvis det (mode- og tekstilsektoren, red.)  ikke er i de seriøse medier, så findes det heller ikke hos politikerne. Så hvis ikke der er historier om, at nu er det også galt med det, eller galt med det, så reagerer politikerne faktisk ikke på det. Og så kan du komme med nok så fine forskningsrapporter og tal, men det er ligesom om, at det har ikke den store interesse. Og det er nok også noget med, at vi også har “fast politics”. Der handler om at reagere på nogle skarpe vinkler og nogle nyhedshistorier,” foreslår hun om, hvorfor det har taget så lang tid at få politisk fokus på tekstilsektoren.

Else Skjold fortæller videre, at modebranchen er ofte blevet anskuet som “den dumme lillesøster” sammenlignet med andre kulturbrancher. Det er ikke blevet anskuet som værende ligeså fint eller som noget, der skal tages seriøst. På trods af, at det er en vigtig del af Danmarks økonomi, og at vi i øvrigt alle sammen tager tøj på og forholder os til det hver dag.

Portræt af Else Skjold
Else Skjold, lektor, Ph.D. ved Det Kongelige Akademi – Arkitektur, Design, Konservering.

Men med den nye finanslov og EU’s Tekstilstrategi sker der endelig noget.

“Jeg har hænderne godt op over hovedet, fordi for det første er det jo en sektor, jeg selv har viet nu over 20 år mit liv til, måske mere. Og jeg har set i de mange år, hvordan det er både et fag og en industri og et område, der har gået under radaren. Det bliver opfattet rigtig meget som et kvindefag eller et ulødigt område, eller et område, der ikke er værd at beskæftige sig med i den seriøse journalistik, og heller ikke i politik,” forklarer Else Skjold og fortsætter:

“Og det har altså været et langt, sejt træk for overhovedet at få det frem: for det første, hvor vigtigt tekstil er i vores dagligdag og vores liv, men også hvor vigtig en sektor det er for Danmark og i EU, og hvor vigtigt et kulturelt område det er. Det har faktisk været overladt lidt til sig selv, indtil nu. Og nu må vi faktisk få lavet en plan om, hvad skal vi gøre?”

Og hvordan den plan så skal se ud, det har hun også et bud på:

“Vi kan se over hele linjen, at der er en fælles udfordring med, at det her ikke kan klares af den enkelte virksomhed eller kommune alene. Og vi har i alt for lille grad koordineret indsatsen. Hvis du skal have cirkulær økonomi, så fordrer det, at der er noget, der cirkulerer, så der bliver tjent penge på det i forskellige led. Det kan du ikke klare som en lille eller mellemstor virksomhed. Altså det her med for eksempel at lave reparationsservice eller gensalg. Hvad så med logistikken? Så vi skal arbejde sammen for at lave det, man kunne kalde en cirkulær infrastruktur,” forklarer hun.

Hør hele episoden af Fashion Forum på lyd med Else Skjold på Spotify, Apple Podcast eller Podimo.