Politisk aftale om evighedskemikaliet PFAS på plads
Et enigt Folketing har i dag indgået en aftale om en endelig udfasning af PFAS i blandt andet tekstiler.Intet varer evigt. Lige på nær måske diamanter og så kemikalierne PFAS. For når de først er i miljøet, ja, så forsvinder de aldrig igen. Fra blandt andet imprægneret overtøj og støvler – og i særlig grad børnetøj – ophobes de ikke alene i vores natur og dyrene i den, men også i os mennesker.
Hele 60 procent af alle PFAS-udledninger i Europa stammer fra tekstiler, hvor tøj og sko til forbrugere udgør over 80 procent. Og selvom mange allerede har udfaset brugen af det giftige kemikalie, er det lang fra alle – og det vil en netop indgået politisk aftale nu lave om på.
Et samlet Folketing har nemlig i dag indgået aftale om den første nationale handlingsplan mod PFAS. For at bakke op om planen, der skal “afværge, inddæmme og oprense PFAS-forurening”, er der afsat 404 millioner kroner. Handlingsplanen forventes at være den første fase af en indsats mod PFAS og vil løbe over tre år fra 2024-2027.
“Med denne handlingsplan er vi kommet et meget vigtigt skridt mod at håndtere PFAS i vores miljø og få mindre PFAS i vores hverdag. Det er vigtigt, at man som dansker er tryg ved at give børnene regntøj på, drikke vand fra hanen og spise kartoflerne i køkkenhaven. Derfor handler tre af de store indsatser i handlingsplanen om forbud mod PFAS i tøj og sko, PFAS i jorden og i drikkevandet. Og Danmark vil allerede nu gå foran EU og forbyde PFAS i tøj, sko og imprægneringsmidler til forbrugere,” siger miljøminister Magnus Heunicke i en pressemeddelse udsendt af miljøministeriet.
Handlingsplanen vil betyde et forbud mod PFAS i tøj, sko og imprægneringsmidler til forbrugere i Danmark, og bekendtgørelsen om forbuddet forventes klar 1. juli 2025. Det er blevet foreslået, at erhvervslivet får en overgangsperiode på et år af hensyn til at omstille produktionen, hvilket betyder, at forbuddet her vil gælde fra 1. juli 2026.
Se hele den nationale handlingsplan her