Seneste nyt fra modebranchen
Artikler
Podcasts
Jobs
Billede af tre modeller backstage ved Aeron AW24-modeshow under Copenhagen Fashion Week.

Copenhagen Fashion Week er klar med nye minimumsstandarder

Med reviderede minimumsstandarder samt to helt nye fortsætter Copenhagen Fashion Week sit arbejde med at skubbe modebranchen i en mere ansvarlig retning.
Med reviderede minimumsstandarder samt to helt nye fortsætter Copenhagen Fashion Week sit arbejde med at skubbe modebranchen i en mere ansvarlig retning.

For lidt over et år siden – ved AW23-modeugen – trådte de første minimumsstandarder for showbrands under Copenhagen Fashion Week i kraft. Det betød blandt andet, at showbrands skulle have zero waste ved modeshows, ikke måtte destruere usolgt tøj, og at kollektionerne skulle være pelsfri. Efter de første tre sæsoner med disse minimumsstandarder er Copenhagen Fashion Week nu klar med både reviderede krav og to helt nye.

“Siden vi første gang introducerede minimumsstandarderne for showbrands under Copenhagen Fashion Week tilbage i 2023, har det været vores ambition at skrue op for kravene årligt for at blive ved med at skubbe til brandsne og fortsat sætte standarden for modeuger globalt. Derfor er vi begejstrede for at lancere den første udgave af de opdaterede minimumsstandarder. Med opdateringerne hæver vi ikke bare barren for showbrandsne, vi afspejler også industriens udvikling og læring samtidig med, at vi holder trit med EU’s kommende politiske landskab,” udtaler CEO i Copenhagen Fashion Week Cecilie Thorsmark om de opdaterede retningslinjer i en pressemeddelelse.

De reviderede minimumsstandarder er blandt andet omskrevet, så de ligger mere i tråd med de politiske indskrænkninger og retningslinjer, som er på vej med EU’s tekstilstrategi. For eksempel lyder minimumsstandarden, som før lød sådan:

“Vi bruger ikke engangsplastikindpakning i butikker eller til online-ordrer, men tilbyder genanvendeligt eller genbrugte alternativer.”

… nu som følgende:

“Vi bruger plastik i butikker og/eller til online-ordrer i linje med EU’s anbefalinger for engangsplastikprodukter.”

Andre minimumsstandarder er udvidet til at omfatte mere end i første omgang, så eksempelvis kravet om ikke at bruge pels nu også omfatter brugen af skind fra eksotiske dyr og fjer. Kravet om at CO2-kompensere er også udvidet til først og fremmest at være et krav om at reducere sit CO2-aftryk mest muligt, og så derefter at kompensere for uundgåelig udledning.

Samtidig er der tilføjet to helt nye minimumsstandarder, som lyder som følger:

“Vi implementerer cirkulære designprincipper for vores produkter, hvor vi tager højde for produkternes reparérbarhed, genanvendelighed, mulighed for at opgradere og genbrugelighed, ligesom vi tager højde for inklusionen af genbrugt indhold.”

“Vi implementerer kontrolinstanser for at forhindre bidrag til skade gennem indkøbspraksisser.”

Kravene spænder altså vidt over seks indsatsområder, der tæller strategisk retning, design, arbejdsforhold, forbrugerengagement, materialevalg og shows.

“Lige fra starten har målet med retningslinjerne været at skubbe branchen fremad og skabe et fælles sprog, som giver mening for modevirksomhederne. Med revideringerne fortsætter Copenhagen Fashion Week denne stræben. I takt med at nye retningslinjer bliver introduceret og fokus på branchen er skærpet politisk, vil retningslinjerne hjælpe med at styrke fokus ikke bare på at overholde retningslinjerne, men også fortsat at udvide horisonten for mode og bæredygtighed,” fortæller Frederik Larsen, der er medstifter af In-Futurum, som er videnspartner for Copenhagen Fashion Week.

De reviderede og opdaterede minimumsstandarder træder i kraft fra AW25-modeugen, som finder sted i januar 2025.