Nicholas Nybro skaber “moderne folkedragter" i ny udstilling
Til udstillingen ’Stolt’ på Designmuseum Danmark har den erfarne mode- og kostumedesigner undersøgt den danske folkeånd og skabt 21 dragter, der rummer identitet, diversitet og miljø fra forskellige egne af landet.Det bliver en “folkelig og designfaglig tour de force rundt i det danske land,” når Designmuseum Danmark til oktober åbner for udstillingen ’STOLT’. En udstilling, der er skabt i samarbejde med designer Nicholas Nybro, der har rejst landet tyndt for at undersøge danskernes forskellige forhold til tøj og status i sin første soloudstilling.
Han har med andre ord “taget temperaturen på den danske folkeånd,” som museet skriver i en pressemeddelelse, og har derigennem fået indblik i de forskellige egne og deres kulturhistorie gennem samtaler med lokale borgere og museumsfolk.
Det er der kommet 21 “folkelige modedragter” ud af, som, ifølge museet selv, rummer fortællinger om de forskellige egnes identitet, diversitet, miljø og ånd. Her leges med symboler og formsprog med ønsket om at blive klogere på, hvad vi opfatter som henholdsvis hverdagstøj, festtøj, arbejdstøj og udklædning. Til eksempelvis ’Amager’-dragten har Nicholas Nybro været inspireret af den måde, folk går klædt i nutidens brokvarter kombineret med Amagers oprindelige folkedragter, herunder især sørgedragten jøben.
Udover denne kan man til udstillingen også se dragter fra Nørrebro, Strynø, Ærø, Fanø, Sønderborg, Randers, Aalborg, Hirtshals, Højer, Esbjerg, Billund, Herning, Aarhus, Vollsmose, Nykøbing Falster, Roskilde, Svanholm, Christiania, Valby og Tisvilde.
’STOLT’ kan opleves på Designmuseum Danmark fra den 5. oktober 2023 til den 3. marts 2024. I forbindelse med udstillingen udgives bogen af samme navn (Muusmann Forlag), hvor Nicholas Nybro udfolder historien bag dragterne i tekst og billeder.