Er tekstiler, der kan opsuge CO2, fremtiden?
H&M Foundation forsker lige nu i en bomuldsbehandling, der gør tøj i stand til at fjerne kuldioxid fra atmosfæren. Et potentielt paradigmeskifte ifølge dem selv, men som så meget andet er der langt fra laboratorie til forbruger.Forestil dig en skjorte, der suger CO2 ud af atmosfæren, mens du bærer den. Og som derfor for første gang er med til at være klimapositiv fremfor -negativ. Det lyder måske utopisk, men det er faktisk lige præcis det, som H&M Foundations ’Carbon Looper’-projekt går ud på.
Som en del af deres ’Planet First’-program i samarbejde med HKRITA (Hong Kong Research Institute of Textiles and Apparel) eksperimenterer de med bomuldstekstiler, der kan opfange og opbevare CO2. Mere præcist har de opfundet en metode, hvor man overfladebehandler tekstilet med en aminholdig opløsning, som gør, at det kan trække kuldioxid ud af den omgivende luft.
Hvor meget CO2 skjorten så absorberer svarer – hvis vi tager udgangspunkt i en standardstørrelse – til cirka en tredjedel af den mængde, som et træ absorberer på en dag. Oveni det har skjorten, ifølge H&M Foundation og HKRITA, klimaneutraliseret sig selv efter blot tre såkaldte ’loop-cyklusser’, som de kalder det. Altså at være blevet fyldt med kuldioxid og tømt igen tre gange. Derefter begynder skjorten at være decideret klimapositiv, fordi den trækker mere CO2 ud, end den har afgivet ved at blive produceret.
Lang vej endnu til reel forandring
Men så er det helt store spørgsmål selvfølgelig, hvordan man så ’tømmer’ skjorten igen? Den opfangede kuldioxid kan blive frigivet ved at opvarme tekstilet til 30-40°C i eksempelvis et drivhus, hvor så planterne overtager det og bruger til deres fotosyntese. Noget, der måske lyder nemt, men som også betyder, at det allerede her bliver svært for den enkelte forbruger at følge med – medmindre man selv ejer eller har adgang til et drivhus, hvor man kan ’tømme’ sit tøj for CO2 igen, selvfølgelig. For slet ikke at tale om risikoen for at tøjet bliver opvarmet til den temperatur ude i det fri, hvor kuldioxiden jo gerne ikke skulle udskilles igen. En problematik, H&M Foundation ikke selv kommenterer på.
Ifølge H&M Foundation og HKRITA – som i øvrigt selv spår, at ’Carbon Looper’-projektet kan blive starten på et paradigmeskifte indenfor måden vi tænker på og benytter tekstiler i modebranchen –bliver der dog også forsket i andre metoder til at afgive den opfangede CO2 igen. Herunder nævnes helt normal tøjvask eller oplagring via omdannelsen af kuldioxiden til en fast genstand. Med andre ord er projektet stadig i testfasen og har et stykke vej endnu, før det kan gøre en reel forskel. Noget, som faktisk er et bevidst valg fra H&M Foundation og en del af deres strategi. Til Fashion United udtaler Christiane Dolva, strategy lead hos H&M Foundation:
“Vi har ikke tid til det traditionelle og langsomme, derfor går vi ikke efter det perfekte, men derimod at få løsningerne ud af laboratoriet så hurtigt som muligt for at blive testet og forbedret – og for at inspirere andre og fordre samarbejde, som i sidste ende kan lede til skalering og adoptering.”