Seneste nyt fra modebranchen
Artikler
Podcasts
Jobs

Bestseller i uvejr over mulige militærforbindelser i Myanmar: “Vores arbejde har præcist handlet om det modsatte”

Den danske tøjvirksomhed har de seneste dage været i mediernes søgelys på grund af samarbejder med fabrikker, som måske er med til at støtte det militær, der i februar foretog et statskup og har dræbt 700 civile. Anders Holch Povlsen efterspørger nu retningslinjer fra EU.
Den danske tøjvirksomhed har de seneste dage været i mediernes søgelys på grund af samarbejder med fabrikker, som måske er med til at støtte det militær, der i februar foretog et statskup og har dræbt 700 civile. Anders Holch Povlsen efterspørger nu retningslinjer fra EU.

Henover weekenden har Bestseller været om muligt endnu mere i medierne end de plejer. Årsagen er modegigantens forbindelser til det kriseramte Myanmar, hvor militæret i februar tog magten ved et kup.

Sagen konkret: Bestseller har gennem de seneste år fået produceret tøj på tre fabrikker i industrizonen Ngwe Pinlae uden for byen Yangon. Men i en rapport fra 2019 til FNs Menneskerettighedsråd påpeges det, at denne zone er kontrolleret af industrikonglomeratet Myanmar Economic Holdings Limited (MEHL). MEHLs ejere består af militæret samt enkeltpersoner i den militære ledelse, heriblandt den øverste chef, Min Aung Hlaing, der er hovedansvarlig for den seneste tids blodige nedskydninger af civile, hvor man fastslår, at over 700 mennesker er blevet dræbt.

Det har ført til en række artikler i Politiken de seneste dage, som blandt andet citerer udenrigsminister Jeppe Kofod (S) i skarp kritik af den danske tøjproducent. Han forventer, ifølge Politiken, at Bestseller blandt andet får gennemgået sine leverandørkæder. Det fik søndag Bestseller –  administrerende direktør Anders Holch Povlsen selv – til at reagere på kritikken i en pressemeddelelse:

“Vi kan ikke forestille os noget værre, end at vores virksomhed på nogen vis overhovedet, skal bi- drage til den situation Myanmar nu befinder sig i. Vores arbejde i landet til dato, har præcist handlet om det modsatte, at bidrage til landets udvikling, både økonomisk og politisk. Udviklingen i Myanmar har taget en drejning vi aldrig vil støtte. Vi har ikke bestilt varer fra landet siden 19. marts, og vi genoptager ikke handelen, før landet er helt på rette kurs igen,” skriver han.

Bestseller er dog ikke den eneste virksomhed, der samarbejder med leverandører, der mulighvis har forbindelse til MEHL. Det har ført til, at flere lande, heriblandt Storbritannien og USA, har indført sanktioner mod disse virksomheder – og i dag, mandag, forventes det ligeledes, at EU vil gøre det samme. I den forbindelse opfordrer Bestseller-direktøren EUs udenrigsministre til at udsende en række retningslinjer for, hvordan europæiske virksomheder reelt skal forholde sig – herunder hvordan man som virksomhed “på mest etisk og ansvarlige vis kan trække os fra de steder, hvor sanktioner påbyder det,” som han siger det videre i pressemeddelelsen.

At sikre 48.000 fabriksarbejderes levebrød

Bestseller har selv, siden FN-rapporten, foretaget interne undersøgelser og i den forbindelse ikke selv fundet dokumentation for, at en eller flere af de omtalte fabrikker har forbindelse til militæret gennem MEHL. Dog valgte de, som ovennævnt, allerede den 19. marts i år at indstille afgivelsen af nye ordrer dertil. For Anders Holch Povlsen er det dog ikke altid den bedste løsning at trække sig helt fra et samarbejde med fabrikker som disse, når der, ifølge virksomheden selv, endnu ikke er endelig beviser for problematikken:

“Vi er blevet kritiseret for samhandel med tre specifikke fabrikker, som tidligere er omtalt i en FN-rapport. Vi har fortsat vores engagement med disse, fordi alle involverede parter efter grundige undersøgelser fortsat ingen konkrete beviser eller anledninger har til at tro, at de har relationer til eller er venligsindet overfor militæret. Ved første reelle bevis så ville vi være stoppet øjeblikkeligt – ligesom vores egen politik byder det. Der er ingen tvivl om, at det nemmeste i verden ville have været at stoppe alt samhandel, særligt når vi kun taler tre fabrikker, men vi føler os imidlertid forpligtet til først at forsøge at undersøge og afdække, dernæst at forbedre eller afhjælpe forholdene. Det er det samfundssind og menneskesyn, der forventes af os, og som vi finder mest rigtig og ansvarligt,” siger han videre og tilføjer:

“Vores største bekymring er de 48.000 fabriksarbejdere, som arbejder på de 36 fabrikker, som vi og andre virksomheder får produceret hos. Deres levebrød afhænger af et stabilt demokrati, der igennem samhandel kan sikre arbejdspladser og udvikling.”

Pressemeddelelsen afsluttes med at påpege, at Bestseller “naturligvis til fulde vil anderkende de sanktioner, der er i udsigt til at blive annonceret mandag,” ligesom at virksomheden nu har forpligtet sig til senest 10. maj at fremlægge en redegørelse for sine aktiviteter i Myanmar.