Over 14 millioner danske mink står til aflivning
Dansk minkavl er kastet ud i historisk krise efter gårdsdagens pressemøde, der krævede den samlede danske minkbestand aflivet.Mens stemmeoptællingen kørte på sit højeste i USA, kaldte statsminister Mette Frederiksen i går eftermiddags til pressemøde om udviklingen af smitte blandt danske mink. Og konklusionen på pressemødet var utvetydig: Alle danske mink skal aflives, hvilket de facto betyder en nedlukning af den danske minkbranche i minimum en årrække frem.
Den danske minkbranche består, ifølge Danske Minkavlere i dag, af over 14 millioner mink, der befinder sig på omkring 1000 minkfarme, som beskæftiger cirka 3000 mennesker. Alene Kopenhagen Fur har i omegnen af 500 ansatte, trods de i forrige måned varslede fyringer og netop har lukket Oh! by Kopenhagen Fur.
“Det her er en lukning af erhvervet. Vi er nummer ét på verdensplan. Der findes ingen som os. Men vi kan ikke nå det niveau igen, for vi vil ikke kunne skaffe så mange mink, at vi kan fylde Danmark op igen. Så mange mink findes der ikke,” fortalte minkavler Lars Eilertsen til TV2 i går.
Aflivningen af mink har været i gang over et par uger grundet coronasmitte. Den altomfattende aflivning blev påkrævet i går, efter at man har fundet en muteret form af coronavirussen blandt de danske minkbestande. Noget, der kan påvirke effekten af en fremtidig coronavaccine. Men også noget, der vækker fortvivlelse hos de danske minkfarme, hvor flere har været familiedrevne igennem generationer.
“Det er urealistisk at tro, at vi kan starte op igen. Det kan ikke lade sig gøre, og det er naivt at tro. Vi har produktionsapparater på op til 20 millioner kroner, der bare kan skrottes,” siger minkavler Jan Obitsø ligeledes til TV2.
En katastrofe for den danske minkavl
Også hos Danske Minkavlere mener man, at der er tale om en katastrofe.
“Vi skal selvfølgelig ikke være årsag til en ny pandemi. Vi kender ikke det faglige grundlag for denne vurdering og risiko – det har vi ikke fået indsigt i – men regeringens beslutning er en katastrofe for erhvervet og Danmark. Det er en de facto varig nedlukning og afvikling af pelsdyrerhvervet, og vi må umiddelbart se det som en ekspropriation af alle de berørte bedrifter og virksomheder. Det er alle disse menneskers livsværk, deres hverdag, deres arbejde, ja hele deres fundament, som fjernes. Det er en sort dag for os alle og for Danmark,” siger formand for Danske Minkavlere Tage Pedersen på brancheorganisationens hjemmeside og fortsætter:
“Det her berører ikke kun minkavlerne, men hele samfund, hvor mink udgør en stor del af økonomien. Det her er også ødelæggende for de samfund og for de følgevirksomheder, der leverer produkter eller serviceydelser til minkavlerne.”
Danmark er verdens største producent af minkskind. Sidste år eksporterede Danmark mink for lige knap 5 milliarder kroner, et beløb, der svarer til 0,7 procent af vores samlede eksport. Så selvom det er en avl og eksportvare, der er i nedadgående udvikling – i 2012 nåede værdien af produktionen næsten 10 milliarder kroner, hvilket svarer til tre gange værdien af vores fiskeri, men i de senere år er det tal faldet til en fjerdedel – så er der stadig tale om en vægtig industri, der især koncentrerer sig langs de jydske kyster.
“Vi ved simpelthen ikke, hvordan vi skal få genskabt de jobs, men det må vi jo se på,” siger borgmester i Vesthimmerland Kommune Per Bach Laursen og bakkes op af borgmester i Brønderslev Kommune Mikael Klitgaard i et interview til dr.dk. Alene i Brønderslev kommune er der 24 minkfarme og derfor vil nedlukningen af erhvervet også ramme samfundet omkring hårdt.
“Det er et helt erhverv, man sådan set pelser her. Det er meget alvorligt, og man må så i regeringen have en diskussion af, hvad folk så skal leve af, når man tager deres levebrød fra dem,” slutter han til dr.dk.