Ny kandidatuddannelse vil gøre op med det traditionelle tøjsystem
Lektor Else Skjold står i spidsen for ny uddannelse på KADK, der vil have bæredygtigt design som sit centrale omdrejningspunkt.At bæredygtig mode starter på designplan, har flere designskoler gennem de senere år bakket op omkring. Og nu tager Det Kongelige Danske Kunstakademis Skoler for Arkitektur, Design og Konservering (KADK) skridtet videre med lancereringen af kandidatuddannelsen ‘Fashion, Clothing & Textiles: New Landscapes for Change’.
Den skal uddanne kommende designere i at udvikle “nye økonomiske modeller, som er resiliente, langtidsholdbare og relevante i det 21. århundrede,” som de skriver i en pressemeddelelse. Alt sammen med henblik på at reducere sektorens ressourcebrug – og forureningsgrad betydeligt – for det er der akut brug for.
“På KADK bærer vi et stort ansvar for at udvikle talentmasse til mode- og tekstilbranchen. Vi har et stærkt fokus på bæredygtighed som branchens helt store udfordring og har længe oplevet studerende, som brænder for bæredygtig omstilling og ikke kan se sig selv i det traditionelle modesystem. Derfor udvikler vi en ny uddannelse”, siger Mathilde Aggebo, der er dekan for Designskolen på KADK.
Den nye kandidatuddannelse, der altså vil være med til at bane vejen for et brud med det traditionelle tøjsystem, er udviklet med ekstern konsulenthjælp fra den britiske bæredygtighedsforsker og kvinden bag termen ’slow fashion’ professor og ph.d. Kate Fletcher fra Centre for Sustainability på London College of Fashion.
Som programleder for uddannelsen står Else Skjold, der blev ansat som lektor på KADK i august og har en ph.d med speciale i bæredygtig virksomhedsudvikling i mode- og tekstilbranchen.
Udgangspunkt i danske designtraditioner
KADK vil med sin nye kandidat bygge på de danske designtraditioner, men det er samtidig visionen, at den nye uddannelse skal “skabe nye, inkluderende forståelser og praksisser inden for en mode, der for indeværende er ekskluderende på en lang række områder såsom køn, etnicitet, alder, kropstype eller kulturelt tilhørsforhold.”
Det er med andre ord en uddannelse, der tænker bæredygtighed lang bredere end materiale og produktion og derimod ind i kernen af problemet: den dybt indgroede måde vi i dag arbejder ud fra i produktionen af tøj – herunder den måde, vi tænker tøjstørrelser og pasform.
Uddannelsen vil derfor også – i forlængelse af ovenstående – have særligt fokus på designfaglige teknikker og færdigheder, der kan ruste de kommende beklædnings- og tekstildesignere til at skabe mere cirkulære produkter og forstå deres rolle i modens bæredygtige omstilling.
Kandidatuddannelsen starter med det første hold studerende 1. september 2020. Det vil næste gang være muligt at søge uddannelsen til marts 2021 for studerende på KADK og maj 2021 for eksterne studerende.