Ulovlige kopivarer udgør nu 3,3 procent af verdenshandlen
– og det er ikke kun dårligt for virksomheder, men kan også have sundheds- og sikkerhedsmæssige konsekvenser for forbrugerne, siger Patent- og Varemærkestyrelsen.Falske modevarer er efterhånden et velkendt fænomen. Men hvor det tidligere mest har været luksusprodukter, såsom falske Louis Vuitton-nøgleringe og Gucci-tasker, er billedet nu ændret. Markedet for kopivarer er nemlig støt stigende og inkluderer nu alt fra sko og legetøj til medicin og mad.
Fra at have udgjort 2,5 procent af verdenshandlen sidste år udgør de ulovlige kopivarer nu 3,3 procent af den samlede handel på verdensplan, hvilket svarer til lige godt 3346 milliarder danske kroner. Det fremgår af en rapport udarbejdet af OECD og det europæiske varemærkekontor EUIPO. Den samlede europæiske import af kopivarer er desuden steget fra 5 til 6,8 procent.
“Det er en voldsom stigning i handlen med kopivarer, og tal som gør indtryk. Ulovlige kopivarer er skadelige for samfundet, for virksomheder og ikke mindst for de danske forbrugere, der udsættes for sundhedsskadelige- og sikkerhedsmæssige risici,” siger Barbara Suhr Jessen, sektionschef i Patent- og Varemærkestyrelsen, i en pressemeddelelse. Hun koordinerer samarbejdet i Danmark mellem 12 myndigheder, herunder Patent- og Varemærkestyrelsen, Kulturministeriet og Erhvervsstyrelsen, om bekæmpelsen af kopivarer.
“Den omfattende handel med kopivarer er et globalt problem, som skal bekæmpes fra mange fronter. Vi gør meget i Danmark, men bagmændene finder løbende nye veje til at lokke forbrugere, der er sultne efter et godt tilbud, til at købe kopivarer. Men man udsætter sig selv og familien for fare – eksempelvis fra sundhedsskadelige stoffer i tøj og legetøj,” siger hun videre.
Men forbrugerne kan ikke forventes selv at navigere i det store udbud af falske varer, som rapporten viser kommer fortrinsvis fra Kina, Hong Kong, De Forenede Arabiske Emirater, Tyrkiet og Singapore. Derfor har EUIPO oprettet hjemmesiden jegvælgerægte.dk, hvor man kan få viden om kopivarer og råd til at undgå dem. Ligesom at Patent- og Varemærkestyrelsen har oprettet en hotlinem hvor forbrugere og virksomheder kan få yderligere vejledning i den snoede vej uden om kopivarer.
Du kan læse den fulde rapport her.