Kommer din bæredygtighed indefra?
En troværdig bæredygtig omstilling af jeres virksomhed er måske tættere på, end du tror. Moussa Mchangama og Frederik Larsen fra rådgivningsvirksomheden In futurum kommer her med en række konkrete råd, der kan hjælpe jer videre.I behøver ikke ændre hele jeres virksomheds grundlag eller kernefortælling, bare fordi I vil arbejde med bæredygtighed. I stedet for at se det som noget, der skal lægges ovenpå dit eksisterende brand, så start i stedet processen med at gå helt ind i det værdisæt, der allerede har formet jeres virksomhed. Det er den mest oplagte måde at få inspiration til bæredygtige processer på og samtidig kan det sikre, at jeres arbejde ikke bliver forgæves og kommer til at virke påtaget.
Noget, der går igen, når vi taler med danske design- og modevirksomheder, er frygten for at blive beskyldt for green washing. Frygten for, at ét godt initiativ eller et forsigtigt skridt i den rigtige retning rammer skævt i kommunikationen så de sociale medier begynder at gløde.
Men det behøver ikke være sådan.
Et af fundamenterne til at sikre, at jeres bæredygtige projekter kan lykkes, er at sørge for, at arbejdet sker med udgangspunkt i jeres egne, unikke værdisæt. Det kræver både selvindsigt og mange snakke og workshops, der kan være med til at grave helt ned til kernen af, hvem og hvad jeres virksomhed egentlig er. Det kræver tit ekstern hjælp, men det giver det mest solide fundament for at sikre, at arbejdet med bæredygtighed sker på den rette måde, forankres både internt og eksternt og ikke kommer til at virke påtaget.
Det sikrer du ved at følge de nedenstående tre råd til at komme godt i gang:
- At kigge indad er både den enkleste og den mest pålidelige måde at arbejde bæredygtigt på, og i værdisættet og kernefortællingen om jeres brand. Noget af det vi arbejder med i In futurum er netop at finde ledetråde til at komme i gang, komme videre eller komme hjem igen. Og det er oplagt at bruge netop disse kerneværdier som udgangspunkt for, hvilke vinkler og perspektiver, der giver mening for jeres brand. Dykker man ned i ordvalg og brandbeskrivelser, kan de nemlig udstikke retningen og give inspiration til konkrete projekter.
- Gennemsigtighed og ærlighed er afgørende for vellykket kommunikation – ikke mindst, når det kommer til bæredygtighed. Men begge dele må aldrig stå alene. Når vi hyres som konsulenter er det første vi kigger på altid om arbejdet rent faktisk er konkret forankret i brandet, medarbejdere og strategi. For hvis ikke, står det alene og bliver en enlig svale.
- At sikre sammenhæng er det bedste værn mod løbske mediestrategier. Og det er afgørende. For succes avler mere succes og skal vi videre i en mere grøn retning, kræver det gode historier, gode erfaringer og masser af gode forretningsmuligheder. På den måde vænner i også jer selv til at arbejde mere bæredygtigt – og forbrugerne lærer, at der nogle gange faktisk er gode intentioner bag ord og handlinger.
For forbrugerne er dygtige. De kan lugte en halv sandhed med det samme og med sociale medier som debatforum kan det lynhurtigt gå galt. En mediestorm eskalerer hurtigt og kan komme helt uforvarende – og potentielt være ødelæggende for din virksomhed og dens ry. Få ting er værre end at blive beskyldt for green washing; at lyve om sin produktion, sine værdier eller sine produkter.
Og en ting er kunderne: i stigende grad kigger leverandører og samarbejdspartnere også nøje på virksomhedens ry og det er noget, der kun kommer til at få endnu mere fokus fremadrettet – fx lægges der i EUs nye affalds- og plastdirektiver op til øget producentansvar ligesom mange af de helt store virksomheder som Adidas, Puma, PVH og Kering netop har skrevet under på modebranchens nye charter for klima, der blev vedtaget under det netop overståede klimatopmøde i Polen. Bemærk at charteret ikke er juridisk bindende, men handler om målsætninger – her er der altså et eksempel på, at virksomheder skriver under for at vedligeholde deres ry og måle sig op mod hinanden.
Det her handler ikke om at sætte skræmmebilleder op, men den bæredygtige omstilling må og skal tages seriøst – nu. Hvis ikke, kommer man som brand til at være bagud på point om ganske få år. Og så bliver det svært at indhente det tabte. Det vender vi tilbage til i næste klumme.
Om In Futurum
Moussa Mchangama og Frederik Larsen står bag rådgivningsvirksomheden In Futurum, som hjælper mode- og designvirksomheder med at skabe bæredygtig forandring. De arbejder udfra en forskningsbaseret erfaring med bæredygtighed, en dyb brancheforståelse samt en værdibaseret tilgang til kommunikation og branding. De skaber forandring, der kombinerer bæredygtighed med værdiskabelse. Ved at fokusere på troværdig kommunikation og en holistisk tilgang skaber de løsninger med udgangspunkt i cirkulær økonomi og FNs verdensmål.
Læs mere om In Futurum her