Seneste
Artikler
Podcasts
Jobs
Bæredygtighed

CARCEL udvider fængselssamarbejdet

Det danske brand har netop offentliggjort et samarbejde med et thailandsk kvindefængsel. Ifølge CEO Veronica D’Souza handler det både om at drage nytte af landets viden om silke og om at gøre en forskel for de indsatte. 
Det danske brand har netop offentliggjort et samarbejde med et thailandsk kvindefængsel. Ifølge CEO Veronica D’Souza handler det både om at drage nytte af landets viden om silke og om at gøre en forskel for de indsatte. 

Flere og flere både danske og internationale modevirksomheder lancerer initiativer med velgørende formål. En af disse er danske CARCEL, der efter successen med indsatte i peruvianske kvindefængsler, netop har fået godkendt et partnerskab med den thailandske regering. Ligesom i Peru er planen, at kvinderne skal producere tøj – denne gang i silke – for brandet og til gengæld modtage både kompetencetræning og en fair løn for deres arbejde.

”Vi kiggede efter, hvor der er størst fattigdomsrelateret kriminalitet blandt kvinder, og hvor der samtidig er størst mulighed for at arbejde med de bedste naturlige materialer. I Thailand oplever vi, at der både er meget viden om silke og samtidig meget uudnyttet potentiale. Og så ser vi en stor mulighed for at gøre en forskel her,” fortæller CEO og medstifter Veronica D’Souza og forklarer, at samarbejdet er unikt, da den thailandske regering aldrig tidligere har indgået en lignende aftale. Ifølge CARCEL er det netop deres succesfulde peruvianske fængselsinitiativ, som de søsatte sidste år og som nu aflønner 15 indsatte peruvianske kvinder, der har været udslagsgivende for, at brandet nu har fået endnu en aftale i hus.

En lang optakt
CARCELs samarbejde med den thailandske regering indledes allerede til maj i år, hvor Chiang Mai’s kvindefængsel i den nordlige del af Thailand åbner dørene for den danske delegation. Her vil kvinder i det topsikrede kvindefængsel, hvor størstedelen af de indsatte har narkorelaterede domme bag sig, få mulighed for at forbedre både deres egen og deres families økonomiske vilkår ved at producere silkevarer for CARCEL.

De første spæde skridt til initiativet blev taget, da Veronica D’Souza besøgte tre kvindefængsler i Thailand. Samtidig fik de etableret kontakt til den thailandske regering og Kamlangjai, også kaldet The Inspire Project, som er en NGO, startet af den thailandske prinsesse Bajrakitiyabha, der arbejder for at fremme fængslede kvinders rettigheder.

”Vi havde en dygtig praktikant, som læser kriminologi og som undersøgte en masse landes kriminalitetstal. Vi ville gerne arbejde med silke, så hun skrev til forskellige lande og undersøgte, hvordan man kan få fat i de rigtige personer. Og for et år siden lykkedes det hende at få etableret kontakt med justitsministeriet i Thailand,” fortæller Veronica D’Souza om indledningen på samarbejdet.

”Herefter havde vi et møde med justitsministeriet, og så har det været lidt frem og tilbage, hvem vi skulle snakke med, og hvor ejerskabet skulle ligge. Projektet er hele tiden rykket højere og højere op i regeringshierarkiet i Thailand, fordi alle syntes, det var spændende. Så det er derfor, det hele er blevet udskudt lidt,” siger hun videre. 

En anderledes tilgang
Overgangen fra at arbejde med det peruvianske fængselsvæsen til nu også at arbejde med et thailandsk af slagsen har været både interessant og udfordrende, forklarer Veronica D’Souza.

”Det er ret anderledes at arbejde i Peru. Der har de en mere laissez-faire tilgang, hvilket betød, at vi byggede det hele fra bunden inde i fængslet. Her arbejdede vi mere fra dag til dag, og projektet var mere eksperimenterede, uden at vi havde en egentlig plan,” siger hun og fortæller, at det omvendt har været mere organiseret i Thailand.

”I Thailand er tingene mere planlagte. Vi havde faste mødedatoer med fængsler, fra vi ankom i maj sidste år. Så vi havde ikke på samme måde som i Peru mulighed for at udvikle nye idéer undervejs. Der blev stillet større krav til hvad vi vidste og hvordan vi skulle gøre det. Det er mere bureaukratisk, men nu hvor vi er kommet igennem, er der også fuld adgang,” siger Veronica D’Souza og fortæller om sin begejstring for den thailandske regerings ambition om at forbedre vilkårene for landets mange indsatte – for ikke at tale om hendes fortsatte glæde ved forhåbentligt at kunne hjælpe flere af verdens udsatte kvinder.

”Vi regner med at være i fem forskellige lande indenfor fem år og arbejde med fem forskellige materialer,” afslutter Veronica D’Souza om mærkets ambitioner for fremtiden.