Seneste nyt fra modebranchen
Artikler
Podcasts
Jobs
INNOVATION & BÆREDYGTIGHED

Modebranchen udvider sundhedstjek for modeller

Sidste år lanceredes verdens første sundhedstjek af modeller – efter et succesfuldt pilotforløb i 2017 fortsætter og udvider initiativtagerne nu projektet.
Sidste år lanceredes verdens første sundhedstjek af modeller – efter et succesfuldt pilotforløb i 2017 fortsætter og udvider initiativtagerne nu projektet.

I januar sidste år lancerede den danske modebranche verdens første sundhedstjek for modeller med særligt fokus på spiseforstyrrelser. Efter et succesfuldt pilotforløb har initiativtagerne nu valgt at fortsætte – og ikke mindst udvide – projektet.

Målet i pilotforløbet var at sundhedsteste samtlige 16-årige modeller fra landets otte førende modelbureauer, inden årets udgang. I dag kan de deltagende brancheorganisationer, modelbureauer og patientforeningen afsløre, at det mål er nået. I alt 116 sundhedstjek er blevet udført i det forgangne år, hvilket blandt andet medførte, at samtlige 16-årige modeller under den foregående modeuge var blevet undersøgt af LMS’ specielt uddannede fagpersoner, inden de gik ned af catwalken.

Men planen er, at det felt nu skal udvides. Fremadrettet er ønsket at teste modellerne hvert andet år frem til de fylder 20 år. Det er en udvidelse, som skal foldes ud over de næste to år, sådan at både de 16- og 18-årige modeller skal testes i 2018, ligesom at både 16-, 18- og 20-årige modeller skal gennemgå et sundhedstjek i 2019 og fremadrettet.

”Den danske modebranche er den første i verden, der har implementeret et konkret initiativ, der tager hånd om modellerne og holder øje med deres sundhed og trivsel.  Vi er glade for, at pilotprojektet har været en succes, og at vi kan fortsætte efter planen og dermed udvide med de 18-årige modeller i år,” siger Eva Kruse, administrerende direktør i Danish Fashion Institute, i en pressemeddelelse.

Sunde og raske
Siden 2007 har modebranchen samarbejdet med LMS og lanceret Modebranchens Etiske Charter, i ønsket om at sikre modellernes trivsel og medvirke til at fremme et mere sundt og naturligt skønhedsideal. I 2015 blev charteret opdateret med en række faste regler. Håbet er, at kunne raskmelde de mange sunde modeller og finde dem, der enten har en spiseforstyrrelse eller har en risiko og derfor kan have brug for støtte til ikke at blive syge.

Udgangspunktet har dog fra starten været, at det er et fåtal af modeller, der er syge – et udgangspunkt, der heldigvis nu kan bekræftes. I forlængelse af sidste års mange undersøgelser, kan LMS i dag fortælle, at langt de fleste modeller er fysisk og mentalt sunde.

”I Landsforeningen mod spiseforstyrrelser og selvskade (LMS) er vi positivt overraskede over, at modellerne generelt er sunde og har et syn på sig selv som de fleste andre teenagere,” fortæller Anne Minor Christensen, formand for LMS, i pressemeddelelsen.

Sundhedstjekket er vedtaget af Danmarks otte førende modelbureauer: 2PM Management, Diva Models, Elite Model Management, Gossip Model Management, Heartbreak Model Management, Le Management, Scoop Models, Unique Models i samarbejde med LMS, den tidligere modelforening Danske Modeller, Dansk Mode & Textil, WEAR, Danish Fashion Institute samt Copenhagen Fashion Week og styregruppen for Modebranchens Etiske Charter.

Da modellers trivsel er et kollektivt ansvar, opfordrer styregruppen for Modebranchens Etiske Charter alle underskrivere til at bidrage med et årligt beløb efter eget valg. Alle bidrag vil blive anvendt til at finansiere ekstraordinære sundhedstjek af modeller uden for aldersgrupperne, opfølgende samtaler samt støtte og samtalegrupper. Betalingen er frivillig, men det vil blive offentliggjort på deres hjemmeside, hvem der betaler og hvor meget.

Læs mere om Modebranchens Etiske Charter her, eller skriv til info@modebranchensetiskecharter.dk for yderligere information om bidrag.