Seneste nyt fra modebranchen
Artikler
Podcasts
Jobs
INNOVATION & BÆREDYGTIGHED

”Vi burde få en smiley-ordning til smykker”

Medgrundlægger af guldsmedefællesskabet Værkstedet, Katja Jæger, fortæller om at skabe smykker med omtanke og om at gøre branchen mere gennemsigtig.
Medgrundlægger af guldsmedefællesskabet Værkstedet, Katja Jæger, fortæller om at skabe smykker med omtanke og om at gøre branchen mere gennemsigtig.

I januar 2016 åbnede Værkstedet på Nørrebro i København. Herfra både designer, producerer og sælger seks forskellige smykkedesignere deres smykker, alt sammen lavet med den grønne linje i fokus. Hos Værkstedet er bæredygtighed nemlig øverst på dagsordenen. Det fortæller medstifter Katja Jæger, medejer af Værkstedet og uddannet guldsmed og smykkedesigner, som tror på, at selv de mindste handlinger tæller i det store miljøregnskab.

”Det handler om gerne at ville gøre en forskel. Vi føler et stort ansvar for vores miljø og for de skadesvirkninger, som vores arbejde har på både mennesker, dyr og natur. Derfor har vi sat høje krav til os selv og vores egen produktion – vi kan i det mindste gøre vores til, at situationen ikke bliver værre,” siger hun om grunden til deres ambitiøse dagsorden. 

Den grønne linje
Hos Værkstedet benytter de derfor udelukkende genbrugsguld og -sølv og de køber alle deres materialer fra leverandører, de er sikre på har ordentlige forhold og som deler deres miljøvenlige krav. Men den grønne linje er også en basal del af deres generelle forretning og dagligdag – alt der bruges i butikken af papir, postkort, visitkort, æsker og indpakningsmateriale skal være genbrug, de bruger sågar økologiske blækpatroner til deres print.

Alligevel er de hele tiden på udkig efter nye steder, metoder eller leverandører, der tilbyder endnu bedre vilkår på naturens vegne. Men det er ikke altid lige til, forklarer Katja Jæger Hansen, der synes guldsmedefaget er meget komplekst, ikke mindst når det kommer til at vælge materialer med større ansvarsbevidsthed. Hos Værkstedet har de valgt at bruge genbrugsguld – også kaldet recirkuleret eller bioguld, kært barn har mange navne – fordi de ikke ønsker at bidrage til, at mere ædelmetal skal udvindes fra naturen, da det er en meget ressourcekrævende og miljøskadende proces. For eksempel produceres der lige godt 20 tons mineaffald ved udvindingen af guld nok til blot én almindelig guldring. Ved at bruge genbrugsguld udnytter man derimod alt det guld, som allerede er udvundet, og som renses og smeltes om. For eksempel benytter de hos Værkstedet genbrugsguld, som bliver renset på fabrikker i Tyskland, som de ved overholder krav om miljøbelastning og udledning af skadelige stoffer.

Men det betyder ikke, at der ikke er andre alternativer. For eksempel kunne de på Værkstedet også have valgt at benytte Fairtrade guld – hvilket der dog er en helt bestemt grund til, at de har valgt ikke at gøre.

”Fairtrade fungerer rigtig godt som salgsargument, fordi forbrugerne kender mærkningen og ved hvad det står for, og der er er mange fordele ved konceptet i forhold arbejdsvilkår og kemisortering, men når det kommer til guld, mener vi ikke nødvendigvis, det er den bedste løsning. Fairtrade-guld bliver udvundet fra ny, hvilket vi slet ikke synes giver mening eller har lyst til at støtte, når der allerede er så meget ædelmetal i omløb, som man ligeså godt kan genbruge,” siger Katja Jæger. 

Lang vej endnu
Heldigvis oplever Katja Jæger og resten af Værkstedets guldsmede, at forbrugerne også har fået øjnene op for bæredygtige tilgang – også når det kommer til smykker.

”Vi oplever at der er mange, der er begyndt at efterspørge de bæredygtige materialer, og vi får rigtig god respons på vores måde at gøre tingene på. Der er ingen tvivl om, at den almene danske forbruger begynder at tage mere ansvar for de ting, de køber, og det er vi selvfølgelig rigtige glade for,” siger Katja Jæger, der efterhånden har været i branchen i mange år – og derfor har kunne følge den udvikling, som hun mener, har været undervejs længe.

”Smykkebranchen er en branche, der sviner meget, men jeg tror ikke folk har gået så meget op i hvilken konsekvens der har haft på miljøet, før nu. Der begynder at ske noget nu, men jeg tror desværre stadig vi har lang vej endnu,” siger hun.

Stod det til Katja Jæger skulle man accelerere branchens overgang til en mere bæredygtig produktion, ved at sætte mere fokus på den miljøbelastning, den står for, samt ved at sætte mere lovmæssigt ind over for de danske guldmede:

”Jeg synes, vi bør få etableret en slags smiley-ordning til smykker, ligesom der er i restaurationsbranchen. På den måde blev det pålagt alle guldsmede at klargøre præcis, hvordan de sikrer en forsvarlig forretning, for eksempel hvordan de håndterer deres kemiske affald. Hermed kunne man gøre branchen mere transparent og det ville også blive meget nemmere for forbrugerne at tage stilling,” siger Katja Jæger afslutningsvist.