Seneste nyt fra modebranchen
Artikler
Podcasts
Jobs
MODEUGE

Kering og LVMH laver modelcharter sammen

To af Frankrigs største modekonglomerater går nu sammen om et nyt modelcharter, for at sikre modellers trivels og vil på sigt forbyde størrelse 32 på catwalken.
To af Frankrigs største modekonglomerater går nu sammen om et nyt modelcharter, for at sikre modellers trivels og vil på sigt forbyde størrelse 32 på catwalken.

Det nye franske modelcharter, som Kering og Louis Vuitton Moët Hennessy (LVMH) står bag, har til formål at sikre modellers trivsel og den behandling de får før, under og efter modeuger og fotoskydninger. Fremover skal alle modeller fra 16 til 18 år have myndig voksen med til shows og fotoskydninger, og samtlige modeller, der bruges af de to konglomeraters brands, skal kunne fremvise en lægeattest, som ikke er mere en seks måneder gammel.

Charteret vil blive implementeret hos alle brands, ejet af Kering og LVMH, og de to virksomheder håber på, at andre brands og aktører i industrien vil følge trop. Bestyrelsesformand og CEO for Kering, François-Henri Pinault, fortæller til Women’s Wear Daily, at de i organisationen har arbejdet på initiativet siden 2015, men måtte skride til handling straks efter, at casting-director James Scully i december 2016 kritiserede modebranchens mishandling af modeller – også mere specifikt Kering-brandet, Balenciaga.

Initiativet kommer også i kølvandet på episoden tidligere på året, hvor danske Ulrikke Høyer kritiserede Louis Vuitton for at droppe hende til deres Cruise-show i maj, fordi hun var for tyk. Her var den franske ambassadør i Danmark senere ud at undskylde på Frankrigs vegne.

Charteret lægger også op til, at brands i Kering og LVMHs portefølje ikke må bruge modeller, der er størrelse 32 og under. Derfor har bestyrelsesformand og CEO for Kering, François-Henri Pinault, også personligt talt med designerne i modehusene, heriblandt Alessandro Michele fra Gucci, Anthony Vaccarello fra Saint Laurent and Demna Gvasalia fra Balenciaga. I flere tilfælde, hvor der har været kritik af casting-processen og modellers kropsmål, har responsen ofte lydt fra casterne, at de blot forsøger at efterkomme designernes ønsker. Men den køber François-Henri Pinault ikke.

”Det her er så vigtig, og du får ikke et ordentligt svar, medmindre du taler direkte med designeren. Når vi stille og rolig kan diskutere det, er der ikke noget problem. De forstår alle situationen fuldt ud,” fortæller han.

En fælles indsats
Nu forholder Kering og LVMH sig så konkret til deres medansvar, og François-Henri Pinault siger til Women’s Wear Daily, at de ikke længere kunne acceptere status quo:

”Hvis nogle skulle reagere, så var det os. Vi besluttede os for at arbejde videre på ideen om et charter på grund af vores forpligtelser og overbevisning om, at vi skal sætte eksemplet på dette område, tage føringen og lave regler, vi skal overholde,” siger han.

For at charteret skulle få mest muligt indflydelse, mente Kerings François-Henri Pinault, at andre brands skulle med ombord, og derfor kontaktede han LVMH-gruppen. Siden LVMH allerede arbejdede på et lignende tiltag, var betænkningstiden kort, fortæller Antoine Arnault, der sidder i LVMH-direktionen og privat danner par med supermodel Natalia Vodianova.

”Som sektorleder har vi et ansvar for at lede vejen, løse problemer og sætte et eksempel på tværs af bordet. Vi havde en ide om et fælles charter, og jeg må indrømme, at jeg er stolt af resultatet, for nogle sager er større end intern konkurrence i branchen,” siger Antoine Arnault.

Den franske regering har allerede været ude at lovgive på området tidligere, og modellers lægeattest må være maksimum to år gammel, ifølge loven. Charteret, som Kering og LVMH står bag, er endnu strammere og kræver altså en ny lægeattest hvert halve år af de modeller, som skal arbejde for deres brands. François-Henri Pinault fra Kering siger til Women’s Wear Daily, at der til den kommende modeuge ikke vil være nogen undtagelse – og han vil selv tjekke, om charteret bliver overholdt, og de ekstra omkostninger ved initiativet er ikke et problem.

”Vi vil være ekstrem strikse over for dem, som ikke implementerer charteret – både vores egne brands og modelbureauer, vi arbejder med. Men vi må være realistiske, jeg tror, at det vil tage mindst to sæsoner, før reglerne overholdes 100%,” siger Antoine Arnault slutteligt.

Du kan læse mere om det danske initiativer Sundhedstjekket og Det Etiske Charter.