Seneste nyt fra modebranchen
Artikler
Podcasts
Jobs
INNOVATION & BÆREDYGTIGHED

Plastikflasker får nyt liv i Gestuz-kollektion

Fire designs fra det danske brand er lavet i genbrugspolyester, der er skabt af plastikflasker. Brandet er helt tæt på produktion, og forklarer processen fra kasseret flaske til færdig nederdel.
Fire designs fra det danske brand er lavet i genbrugspolyester, der er skabt af plastikflasker. Brandet er helt tæt på produktion, og forklarer processen fra kasseret flaske til færdig nederdel.

Det danske brand Gestuz har netop sendt en ny minikollektion på gaden ­­– fire styles – to kjoler, en nederdel og en dertilhørende bluse, alle i blomsterprint. Hvad det blotte øje ikke kan se er, at det polyester som tøjet er lavet af, i sin oprindelige form var plastikflasker.

”Vi har længe haft et stort fokus på bæredygtighed og vil gerne bidrage til at gøre en forskel for de udfordringer, vores planet står overfor. Ved at bruge genanvendte plastikflasker mindsker vi blandt andet forbruget af energi, vand og CO2-udslip i produktionen og undgår brugen af olieressourcer, da plastikflaskerne allerede har været involveret i denne proces én gang,” fortæller Sanne Sehested, Kreativ Direktør hos Gestuz.

Gestuz har arbejdet sammen med den amerikanskejede virksomhed, Repreve, der laver det genbrugte polyestermateriale. Det blev startet tilbage i 2005, hvor moderselskabet, Unifi, udviklede genbrugte polyesterfibre, som skulle ligne og opføre sig som en almindelig polyesterfiber i udtryk, følelse og indfarvningsmuligheder.

Repreve bliver produceret på fabrikker i USA, Kina, Vietnam, Taiwan, Brasilien, Centralamerika og Tyrkiet. Produktionen af Gestuz’ varer foregår i Kina, hvor de indsamlede plastikflasker primært stammer fra Kina, Taiwan og Indonesien.

Fra plastik til polyester
Processen er således, at flaskerne bliver indsamlet fra eksempelvis supermarkeder, institutioner, kommuner og virksomheder – altså inden de lander i have og naturen. Derefter bliver de rengjorte og hakket til små plastikflager og smeltet til granulater, hvilket gøres uden kemi. De små granulater ender i en tørretumbler og bliver herefter smeltet til en tyk flydende masse, der hældes igennem en form for en si med små huller, for at sikre små tynde tråde, der kan spindes til polyestertråd, som til sidst bliver lavet til den færdige metervare.

For at skelne sin polyester fra andre fibre, har Repreve udviklet en teknologi, som omfatter en sporingschip ved navn FIBERPRINT. FIBERPRINT bliver tilføjet i starten af processen, hvor flagerne bliver smeltet til granulater. FIBERPRINT er en permanent sporing gennem hele processen, også i slutproduktet til kunden. FIBERPRINT ligger inde i polyestermolekylerne og er derfor ikke noget, som kan gøre en forskel for metervaren og heller ikke vaskes ud. Den er permanent og ikke sundhedsskadelig for mennesker.

På den måde kan brands, som Gestuz, der bruger Repreves genbrugspolyester, sikre sig, at det rent faktisk er den ægte vare, de har købt af deres leverandører.

”På denne minikollektion har vi brugt, hvad der svarer til i alt 24.400 plastikflasker i produktionen. Plastik, som kunne have endt som skrald, forbrænding eller deponering, og som vil tage naturen over 500 år at nedbryde. Ambitionen er at implementere genanvendte materialer i alle fremtidige kollektioner fra Gestuz,” fortæller Sanne Sehested.

Selvom det er kompliceret information at videreformidle, er det meningen, at det skal komme slutforbrugeren for øre, hvordan Gestuz’ tøj er lavet. I hvert af de fire designs kunne finde et tag, hvorpå der henvises til at materialet er fra Repreve samt teksten ”Made from recycled plastic bottles”. Herved kan Gestuz garantere, at produktet er fremstillet på den måde, de beskriver. Ligeledes er alle forhandlere og samarbejdspartnere informeret om processen bag de bæredygtige produkter, og det er Gestuz’ håb, at det indbyder forbrugeren til at være nysgerrig.

Med den nye minikollektion er Gestuz i selskab med brands som Quiksilver, Ford, Adidas, New Balance og Timberland, der også anvender Repreves genbrugspolyester.