Karriereføljeton: ”Tag aldrig et nej for et nej”
CSR-konsulent, Suzi Christoffersen, brænder for mode og bæredygtighed, som hun til dagligt hjælper med at få til at gå op i en højere enhed. Og så er hun ret glad for, at hun ikke blev jurist, som var den oprindelige plan.Fashion Forum har sat fire erfarne branchefolk i stævne og vil henover sommeren fortælle om deres veje og vildveje ind i modebranchen.
38-årige Suzi Christoffersen er grundlægger af konsulentvirksomheden Closed Loop, hvor hun til dagligt bidrager til modebranchens overgang til en mere ansvarsbevidst og bæredygtig dagsorden. Som barn drømte Suzi om at blive dyrlæge, men måtte efter et knap så vellykket praktikophold, som inkluderede flere døde hesteben end nuttede dyreunger, indse, at det ikke var den rigtige vej for hende. Hun landede dog på rette hylde, da hun begyndte at arbejde hos IC Group, og for alvor fik hænderne i CSR-arbejdet.
Hvilken uddannelse har du taget?
“Først tog jeg en privat designuddannelse, fordi jeg troede, at jeg skulle være designer, men det enorme pres over at skulle opfinde den dybe tallerken og nye kollektioner hver dag gik jeg kold i. Jeg fandt derimod ud af, gennem mit praktikophold, at jeg var meget bedre som bindeled mellem design og produktion. Derfor valgte jeg at tage designteknologi-uddannelsen på KEA med fokus på produktion og indkøb. Der var ikke det store udbud for at læse CSR, så jeg opstøvede alle kurser og netværker og tilbød min arbejdskraft gratis til alt, der havde bare det mindste med CSR at gøre, for at tilegne mig viden. I dag findes der heldigvis flere uddannelser med fokus eller retninger indenfor CSR og bæredygtighed i mode- og tekstilindustrien.”
Har du gået nogle omveje?
“Jeg læste jura i to år på Aarhus Universitet, men eftersom torsdagsbaren var lidt mere interessant end Formue- og Arveret konkluderede jeg, at jeg simpelthen ikke havde tålmodigheden til at blive jurist. Det valg er jeg ret glad for i dag.”
Hvad er de vigtigste kompetencer i arbejdet med CSR?
“Du skal være dygtig til at formidle budskabet og få folk til at forstå, at vi er nød til at ændre vores vaner, processer og ressourceforbrug i stedet for at få folk at føle, at de bliver slået oveni hovedet med en lang moralprædiken. At være nysgerrig og analyserende er vigtigt. Selvom nogen virksomheder har arbejdet med CSR i mange år, så er branchen stadig er sin spæde begyndelse og derfor under konstant forandring. Det er vigtigt at have lysten til at analysere denne udvikling, konstante forandring og være opdateret hele tiden.”
Hvad er det bedste og det værste ved dit job?
“Vores planet står overfor nogle enorme udfordringer, og nogen gange kan man godt blive lidt modløs over, det går for langsomt, og at vi behandler vores klode og medmennesker så hensynsløst. Men det opvejes af de gange, hvor man faktisk kan se, at branchen og industrien er begyndt at rykke sig i den rigtige retning, og at selv en lille ting kan gøre en forskel.”
Hvad er dit råd, hvis man gerne vil arbejde med CSR?
“Netværk betyder utrolig meget. Opbyg så tidligt som muligt et kæmpe netværk på tværs af branchen, så du hele tiden har nogle kompetente mennesker at trække på. Lad være med at tage et nej for et nej og følg dit hjerte. Hvis det er det, du brænder for, så findes der en vej. Det er ikke sikkert du bliver rig på det, men du vil helt sikkert være bedre og gladere i det du laver.”