Seneste nyt fra modebranchen
Artikler
Podcasts
Jobs
INNOVATION & BÆREDYGTIGHED

”Kvalitet handler også om pasform”

Udtrykket ’At gå noget efter i sømmene’ har sjældent passet bedre end til designer, Mette Julie Bundgaard-Nielsens koncept, ’Circle Dress’, der vil gøre op med standardstørrelser og dårlig pasform.
Udtrykket ’At gå noget efter i sømmene’ har sjældent passet bedre end til designer, Mette Julie Bundgaard-Nielsens koncept, ’Circle Dress’, der vil gøre op med standardstørrelser og dårlig pasform.

Mette Julie Bundgaard-Nielsens nye projekt, ’Circle Dress’, vil gøre oprør mod standardisering af konstruktionen af tøj. Helt konkret vil hun udvikle en mere bæredygtig og størrelsesfleksibel grundform – den model, tøj konstrueres ud fra.

Det kommer sig blandt andet af, at Wrap-rapporten, ”Valuing Our Clothes”, fra 2012 viser, at en af de primære grunde til, at vi skiller os af med tøj, er på grund af dårlig pasform.

”Min tilgang til bæredygtighed handler først og fremmest om kvalitet. Det ville være bedst, hvis vi som forbrugere købte kvalitet fremfor kvantitet, og i ordet kvalitet lægger jeg især vægt på det faktum, at det skal sidde ordentligt på kroppen. Her spiller tilskæring en vigtig rolle – den kan forlænge levetiden for tøjet, hvis det bliver gjort ordentligt,” siger Mette Julie Bundgaard-Nielsen.

Tilskæring indebærer ikke kun kjolelængder og V-udskæringer. Nej, det er helt ned til detaljer som skæringslinjer og trådretning – begreber, de færreste forbrugere stifter bekendtskab med, men som er omdrejningspunktet for projektet.

”’Circle Dress 1’ er første kjole i rækken og startskuddet på projektet – og en konkret visualisering af formålet. På selve kjolen er der håndtegnet de gradueringslinjer, jeg vil udfordre i forhold til restriktion og bevægelse. For hvad vil der ske, hvis skuldersøm og sidesøm blev rykket til andre placeringer? Vil det kunne medføre en bedre pasform og derved en længere holdbarhed? Dét skal skabe ideer til, hvordan jeg kan udforme en bæredygtig og størrelsesfleksibel grundform, som er målet med projektet,” siger hun.

Made in Denmark
Til ’Circle Dress 1’ har Mette Julie Bundgaard-Nielsen blandt andet anvendt en gammel skrædderteknik, hvor ekstra sømrum tilføjes til tøjet, så det kan lægges ud og tages ind, alt efter hvordan kroppen forandrer sig. For ifølge designeren, kan den bæredygtige tanke udvides til flere områder indenfor den normale designpraksis.

Kjolen bliver syet i hendes studie i Danmark og sælges via hendes hjemmeside samt i 71 Studio/Shop i København. I nakken finder man ikke størrelserne ’small’ og ’medium’, men i stedet et talsystem. Det skal engagere forbrugerne til at tage stilling til komfort og pasform for at finde den kjole, der passer bedst – også selvom det kræver en ekstra tur i prøverummet.

”Hvis vi skal gøre moden mere bæredygtig, skal vi også se på konstruktion og tilskæring med nye øjne og vende tingene på hovedet. Projektet handler derfor også om at byde ind med konceptuel inspiration, som en kommentar til den bæredygtige udvikling i modebranchen, designere og branchen i mellem,” er Mette Julie Bundgaard-Nielsens afsluttende kommentar til projektet, hun lancerer i dag.