Black Friday kan overgås af Kina
November er om noget gigantudsalgenes tid og alt tyder på, at de kommende år vil byde på endnu et udsalgsfænomen i denne efterårsmåned: Singles’ Day.Black Friday-statistikkerne taler et imponerende sprog – salgstal viser endnu engang, at der er blevet handlet for svimlende milliardbeløb verden over, webshops er crashet på grund af for meget trafik og butikker er blevet raseret til ukendelighed i jagten på det gode tilbud.
Black Friday den 25. november efterfulgt af Cyber Monday den 28. november har over de sidste par år spredt sig som steppebrande igennem det meste af Europa, online såvel som offline. Og alt tyder på, at der venter endnu et udsalgsfænomen i kulissen, klar til at gøre sit indtog i årene, der kommer, på datoen 11. november.
En dag i de enliges tegn
Singles’ Day er stadig primært et kinesisk fænomen, men ikke et hvilken som helst et af slagsen. Hvad der begyndte i starten af 1990erne som en slags anti-Valentine’s Day blandt nogle kinesiske universitetsstuderende, er nu det største salgsorienteret event i verden, efter Alibaba-grundlægger Jack Ma, kommercialiserede det i 2009.
Ifølge Fashionunited indkasserede Singles’ Day i år i Kina $18 mia. på blot 24 timer, hvilket får selv de amerikanske Black Friday og Cyber Monday-tal til at blegne. Foruden de mange hundrede millioner transaktioner bød 11. november i år også på See Now Buy Now-modeshows, mulighed for virtual reality-shopping, events med fremmøde fra Beckham-parret og en Katy Perry-koncert. Over 30.000 brands var involveret i udsalgsfænomenet igennem Alibabas mest kendte salgskanaler Tmall og TaoBao.
Det er altså et kæmpe maskineri, som mange måske vil hævde kun kan finde sted i et land som Kina, der har den teknologiske kunnen og en konstant voksende og købestærk middelklasse. Men der er flere grunde til, at det er sandsynligt, at fænomenet vil finde fodfæste på europæiske markeder og på sigt, på dansk jord, inden for de næste par år.
For det første, så er en del europæiske brands allerede hoppet med på bølgen – som Burberry, Topshop og Asos – godt nok på deres kinesiske salgskanaler, men de erfaringer, de drager derfra, vil kunne omsættes og tilpasses nationale markeder.
”Antallet af internationale brands, der deltager i Singles’ Day, stiger hvert år, og det tegner ikke til, at det kommer til at ændre sig – tværtimod,” siger Senior Manager hos Alibaba Group UK, Meifang Chen, til Business of Fashion.
For det andet, så er der brands, der allerede er begyndt at give Singles’ Day rabatter og gøre opmærksom på det i deres nyhedsbreve, heriblandt store skandinaviske spiller som H&M, Monki og Bik Bok – vel at mærke på deres europæiske markeder.
Et spørgsmål om tid
Hvis noget skulle tale imod, at Singles’ Day vil få svært ved at slå igennem i resten af verden, så skulle det være, at flere af de stærkeste retailmarkeder, så som England, Frankrig og også USA, alle har nationale mærkedage den 11. november. I England er det Armistice Day, der hylder Første Verdenskrigs våbenhvile, og i USA er det Veteran’s Day, hvor man ærer landets mange krigsveteraner. Historiske begivenheder og respekt for de, som har været i krig, er nationale mindset, der ligger meget langt fra forbrugsfester og shoppingevents.
Dertil kommer, at man i år også har set en stigende reaktion imod Black Friday – modstanden kom både fra retailers og forbrugere, der er trætte af konstante udsalg, ser konceptet som ubæredygtigt og ikke ønsker at bidrage til overforbrugskulturen.
Herhjemme kan man blot konstatere, at størstedelen af detailhandel alligevel har taget udenlandske fænomener som Valentine’s Day, Halloween og Black Friday til sig på relativt kort tid. Så det er nok ikke længere et spørgsmål om Singles’ Day vil slå igennem i Danmark, men snarere et spørgsmål om hvornår.
LÆS OGSÅ: “Black Friday splitter den danske modebranche”