Tøj skal have en længere levetid
Genbrug er den bedste løsning for miljøet, viser ny undersøgelse. Og det kræver, at både designere og forbrugere løfter sin del af ansvaret, påpeger eksperter.Hvert år køber de nordiske forbrugere omkring 35.000 tons nyt tøj og tekstiler til hjemmet, som for eksempel sengetøj, håndklæder og gardiner. På nuværende tidspunkt ender to tredjedele af disse tekstiler i skraldespanden og bliver kørt på forbrændingen.
Tekstilforbrug er blandt de store syndere, når det kommer til miljøpåvirkning, og genbrug og genanvendelse af tekstiler kan imødekomme dette.
”Genanvendelse og genbrug er ikke det samme. Vi taler om genbrug, hvis for eksempel blusen bliver genbrugt som bluse – altså at beklædningsgenstanden simpelthen skifter ejer. Vi taler om genanvendelse, når det er materialerne fra blusen, der anvendes til eksempelvis at lave et andet stykke tøj eller til isolering,” siger projektleder hos Danish Fashion Institutes bæredygtighedsafdeling NICE, Tobias Noe Harboe.
For at vurdere de forskellige måder at håndtere kasserede tekstiler, har en sammenslutning bestående af danske FORCE Technology og PlanMiljø, svenske IVF Swerea og norske Ostfold Research haft til opgave at undersøge de miljømæssige fordele ved genbrug, genanvendelse og forbrænding. En undersøgelse igangsat af Det Nordiske Ministerråd.
Genbrug er langt bedre end andre løsninger
Resultaterne af undersøgelsen viser tydeligt, at genbrug er den bedste løsning og har de største miljømæssige fordele, samt at genanvendelse er bedre end forbrænding, selv på en mindre skala. Det kan komme som en overraskelse, men at transportere tøjet til Afrika eller Asien har en meget lille betydning i det store hele. Det betyder, at genbrug i andre lande er stort set lige så fordelagtigt som genbrug i hjemlandet, fremgår det af undersøgelsen.
”Genanvendelse er i dag så vanskeligt, at det for mange virksomheder ikke kan betale sig. Men flere og flere teknologier er under udvikling, så vi i fremtiden vil kunne genanvende i større skala. Men det afhænger i høj grad også af, om mulighederne for genanvendelse tænkes ind allerede i designet af tøjet. Designere og virksomheder har derfor et ansvar for at integrere cirkulære strategier, hvis vi ønsker at have ressourcer nok til at lave nyt tøj af i fremtiden,” siger Tobias Noe Harboe.
Genbrugskulturen er heldigvis i rivende udvikling i Danmark, og genbrugsforsker på CBS, Frederik Larsen, siger til Politiken, at genbrugskulturen har bidt sig fast i vores forbrugsvaner og er kommet for at blive. Det årlige tøjbyttemarked, Fashion Exchange, oplever også en stigende tilslutning, og over 800 mennesker mødte i august op på Rådhuspladsen for at bytte tøj med andre forbrugere.
Den vigtigste konklusion i rapporten er dog, at tøj skal have længere levetid. En konklusion, Tobias Noe Harboe er enig i. Til daglig arbejder han på projektet, Design for Longevity, under European Clothing Action Plan (ECAP), der der har til formål at skabe bedre betingelser for bæredygtig mode ved at fokusere på, hvordan designere kan udnytte deres vigtige indflydelse.
”Branchen har et reelt ansvar for at producere tøj og tekstiler, der har en forsvarlig levetid. Både tøj, der fysisk holder længe i brug, men også tøj, som folk har lyst til at bruge i længere tid. Altså ikke designe døgnfluer, som kun bliver brugt en enkelt gang eller to, for det er alt for belastende for planeten.”
Branchen er en væsentlig aktør i at få tøjet til at holde længere, men forbrugerne har også et ansvar:
”Tøj er i dag ofte så billigt, at forbrugerne ikke tillægger tøjet nogen særlig værdi. Men hvis du tænker over, at der anvendes over 3.000 liter vand og uhyggelige mænger sprøjtegifte til at producere en almindelig bomulds-t-shirt, så siger det noget om ressourceværdien – og om hvor vigtigt det er, at vi som forbrugere bliver mere bevidste om de 35.000 tons tekstiler, vi i Norden køber hvert år,” påpeger Tobias Noe Harboe og fortsætter:
”Men for at forbrugerne kan tage deres del af ansvaret og bruge tøjet længere, kræver det, at tøjet, de køber, kan holde. Meget af det tøj, som bliver smidt ud og ender på forbrændingen, havner i skraldespanden, fordi det er af dårlig kvalitet. Og faktisk er der en stigende tendens til, at selv det tøj, der bliver doneret til genbrug, er af så dårlig kvalitet, at det ikke kan sælges videre. Dét fører tilbage til designet, og den del af ansvaret som branchen skal løfte,” siger han afslutningsvis.