IC-Direktør: Omnichannel er ikke for alle
INTERVIEW: Det kræver midler og den rette viden at omslutte forbrugeren med sit brand, lyder det fra Mads Ryder, direktør i IC Group.Tidligere på året kunne man i Berlingske Business læse et interview med direktør for IC Group, Mads Ryder, der fortalte om virksomhedens digitaliseringsstrategi og hvorfor e-handel er blevet direktørens personlige ansvar. Fashion Forum fangede Mads Ryder til et par uddybende spørgsmål om omnichannel-løsninger og forbrugerfokus.
”Det handler primært om strømligning overfor forbrugeren – de skal have samme service, samme oplevelse uanset kanal. Vi skal fremstå skarpe alle de steder vores brands er synlige. Om det er Tiger of Swedens flagshipbutik i Aarhus eller om det er på hylderne i NK Stockholm – de kunder der køber vores tøj, må ikke være i tvivl, når de gør det. Det samme gælder online: Jeg tænker e-commerce som en butik med strøm i, og den skal være lækker, hvor end du ser den,” lyder udmeldingen fra IC-direktøren, da han forklarer Fashion Forum, hvorfor ICs strategi er at indtænke forbrugeren i alt, hvad de gør. En af udfordringerne i denne forretningsstrategi er at styre de kanaler, der ikke er ens egne.
”Det eneste vi kan gøre er at sørge for, at vi ligger hos de rigtige forhandlere. Det vil sige hos folk, som er enige i den måde, vi gerne vil præsenteres på, hvilke brands vi ligger sammen med, og hvilket samlet profil vi er med til at vise,” forklarer han og fortsætter:
”Hvis vi forstår at omslutte forbrugeren med vores brands på den rigtige måde, så er vi et meget langt stykke af vejen.”
Den mentale udfordring
Det lyder enkelt, ja til med som logisk forretningsføring. Men teori og praksis ligger milevidt fra hinanden, og modebranchen har i mange år lagt sig an på at få tilbagemeldinger fra sælgere og detailbranchen. Men den form for feedback er for upræcis, hvis man vil være med helt fremme. Og det vil Mads Ryder og IC Group. Men det er ikke bare lige til at vende skuden. Udover kæmpe forandringer rent logistisk i forhold til lagersystemer, så er det især den mentale omstrukturering, Mads Ryder mener, kræver kontinuerligt arbejde.
”Det her er ikke bare noget vi ’gør’ – det er en omstilling, der har være undervejs i mange år, og en tankegang vi har arbejdet med længe. Status er, at alle vores platforme er mere koordineret end tidligere. Det vigtigste der er sket er, at vi har fået vores digitale platform in house, så vi har direkte adgang til det data, der fortæller os om forbrugerens adfærd – det gør alting mere effektivt,” forklarer Mads Ryder i forhold til hvor langt IC Group er kommet med at lære deres kunder at kende.
Det er ikke for alle
Når man har IC Groups størrelse, har man kapital til at manøvre rundt på nogle andre måder end mindre virksomheder, erkender Mads Ryder. Men omnichannel er ikke for alle, mener han. Hvis man selv vil styre sit brand – og det vil de fleste – så skal brandet være ensrettet. Men har man hverken midler eller størrelse, så skal man lade være med at gabe over mere end man kan, lyder rådet fra IC-direktøren.
”Der flyver så mange begreber rundt – digitalisering, e-commerce, omnichannel – det vigtigste er at gøre op med sig selv, hvad man kan. Man skal ikke hoppe med på bølgen, bare fordi alle andre gør det. Det vigtigste for en virksomhed må være at skabe den bedste mulige opmærksomhed omkring sit brand, på den måde, der er mest rigtig for brandet,” siger Mads Ryder.
”Man taber ikke nødvendigvis slaget om forbrugeren, hvis ikke man spiller på den her bane, men man vinder det i hvert fald heller ikke. Og en virksomhed af vores størrelse skal være med,” slutter han.