Seneste nyt fra modebranchen
Artikler
Podcasts
Jobs
INNOVATION & BÆREDYGTIGHED

H&M indgår aftale om at forbedre arbejdsforhold for 1,6 millioner tøjarbejdere

Den svenske tøjkoncern samarbejder med den globale fagforening IndustriALL Global Union og den svenske fagforening IF Metall for at fremme velfungerende arbejdsmarkedsrelationer.
Den svenske tøjkoncern samarbejder med den globale fagforening IndustriALL Global Union og den svenske fagforening IF Metall for at fremme velfungerende arbejdsmarkedsrelationer.

De tre parter har underskrevet en global rammeaftale, Global Framework Agreement (GFA), der sigter mod en forbedret dialog med arbejdsgivere og ansatte på de op mod 1.900 leverandørfabrikker, hvor H&M køber deres produkter fra.

“Velfungerende arbejdsmarkedsrelationer, herunder kollektive forhandlinger, er nøglen til at opnå levelønninger og bedre arbejdsvilkår i vores forsyningskæde. Vi mener, at samarbejdet med IndustriALL og IF Metall vil bidrage til vores allerede igangværende arbejde inden for dette felt,” siger Karl-Johan Persson, administrerende direktør for H&M, i en pressemeddelelse.

Oprettelse af nationale overågningsudvalg

1,6 millioner tøjarbejdere bliver berørt af aftalen, hvor et af målene er at hjælpe ansatte og arbejdsgivere med at løse konflikter på en fredelig facon. Derfor er en del af aftalen, at der oprettes nationale overvågningsudvalg, som i første omgang planlægges i lande som Cambodja, Bangladesh, Myanmar og Tyrkiet.

LÆS OGSÅ: ”Kritikken af H&M’s arbejdsforhold fortsætter”

H&M har tidligere underskrevet aftalen Accord on Fire and Building Safety in Bangladesh, som generalsekretær for IndustriALL, Jyrki Raina, har været med til at udarbejde. Han glæder sig over, at H&M også er med i den nye rammeaftale.

“Denne aftale åbner et spændende nyt kapitel i forholdet mellem IndustriALL Global Union og H&M. Det cementerer vejen mod en bæredygtig beklædningsindustri med en forenet arbejdsstyrke, konstruktive relationer mellem arbejdsstyrken og ledelsen, levelønninger gennem kollektive brancheaftaler og sikre arbejdspladser,” udtaler Jyrki Raina.

LÆS OGSÅ: ”Den globale tekstileksport stiger fortsat”

Den globale rammeaftale GFA arbejder med at fremme kollektive overenskomster på arbejdsmarkedet.

Som en del af aftalen har arbejdstagerne ret til at nægte arbejde, der kan skade deres sundhed og sikkerhed, og parterne tilbyder uddannelse til både ledelse og tillidsrepræsentanter om kollektive overenskomster og fredelig konfliktløsning.