Seneste nyt fra modebranchen
Artikler
Podcasts
Jobs
INNOVATION & BÆREDYGTIGHED

Vejledning om leverandørstyring på vej

Det kan være sin sag at finde ud af, hvor miljøvenlige ens leverandører kan være, men det vil en kommende vejledning for leverandørstyring hjælpe små og mellemstore modevirksomheder med at finde ud af.
Det kan være sin sag at finde ud af, hvor miljøvenlige ens leverandører kan være, men det vil en kommende vejledning for leverandørstyring hjælpe små og mellemstore modevirksomheder med at finde ud af.

Miljøstyrelsen satte i begyndelsen af 2015 gang i et af styrelsens første danske kemikaliepartnerskaber – Partnerskabet for Kemi i Tekstiler – som har samlet repræsentanter fra detailhandel, mærkningsordninger, brancheorganisationer, tøjproducenter og kemikalievirksomheder i to arbejdsgrupper.

Resultaterne er to ting: En vejledning om leverandørstyring samt beskrivelse af et teknologiprojekt, der erstatter postevand tilsat salt med havvand, når tekstiler indfarves.

Deltagerne har brugt deres egne erfaringer og ressourcer på arbejdet og mandag den 26. oktober præsenteres resultaterne af arbejdsgruppernes arbejde på et afsluttende møde i Dansk Industris lokaler i København. I denne forbindelse vil partnerskabet desuden blive evalueret.

“Jeg er rigtig glad for, at tekstilbranchen har prioriteret at arbejde sammen på tværs om nye grønne løsninger og idéer. Det er vigtigt at branchen har fokus på bæredygtighed i leverandørkæden, og vi har nu set, at der både er en vilje og en vej for, hvordan man kan dele erfaringer virksomhederne imellem,” siger Isabelle Navarro Vinten, der er kontorchef i Miljøstyrelsens kemikalieenhed.

Bedre overblik over regler og muligheder

Vejledningen om leverandørstyring samler den vigtigste viden på ét sted i en let fordøjelig form. Dets formål er blandt andet at gøre det lettere at bruge endnu færre kemikalier end reglerne foreskriver.

Vejledningen skal gøre det lettere at stille krav til de materialer, de indkøber – for eksempel, at det er gennemskueligt, hvilke kemikalier en underleverandør bruger til at farve sine stoffer med, eller hvor fra han køber knapper og tråd. Den nye vejledning, der er lige på trapperne, kommer til at ligge på Dansk Mode & Textils hjemmeside og Miljøstyrelsen vil facilitere, at deltagerne i arbejdsgruppen opdaterer den hvert halve år. Vejledningen retter sig mod de mindre tekstilvirksomheder, men også de større har haft gavn af partnerskabet:

“En virksomhed som vores har stor gavn af et forum, hvor vi kan tale med vores konkurrenter om, hvordan de gør, dele ud af vores egne erfaringer og lære af andres. Samtidig har partnerskabet været en platform, hvor de store virksomheder kan hjælpe de små f. eks. når det kommer til, hvilke kemikalier som vi vælger at gå helt udenom,” siger Elin Axelsson, der er kvalitetskoordinator hos IC Group.

Idéer til teknologiudvikling kan leve videre

I den anden arbejdsgruppe er der blevet arbejdet på en idé til at bruge havvand til farvning af tekstiler. I dag tilsætter man salt til vandet under farvning, men ved at bruge havvand kan man undgå at skulle bruge så megen salt. Samtidig medfører projektet en stor og vigtig ferskvandsbesparelse, da virksomhederne normalt bruger flod- eller søvand til processen. Det har ikke været muligt at føre idéen ud i livet inden for Partnerskabets ramme, men det er håbet, at en eller flere af deltagerne i arbejdsgruppen vil gå videre med idéen sammen med samarbejdspartnere.

Virksomheden FORCE Technology har været sekretariat for Partnerskabet for Kemi i Tekstiler og har faciliteret møderne i årets løb. Desuden har Force stået for bearbejdning af de input, deltagerne har leveret.

Du kan læse mere her.