Seneste nyt fra modebranchen
Artikler
Podcasts
Jobs

Dansk mode hyldes på Brandts Museum

Den gamle klædefabrik har i samarbejde med erfarne modemennesker skabt en udstilling, der hædrer den danske mode og inviterer besøgende indenfor i et univers af kjoler, klæder og koryfæer.
Den gamle klædefabrik har i samarbejde med erfarne modemennesker skabt en udstilling, der hædrer den danske mode og inviterer besøgende indenfor i et univers af kjoler, klæder og koryfæer.

I går aftes bød et stopfyldt Brandts Museum velkommen til ”Danish Fashion Now” – en udstilling om dansk mode kurateret af Chris Pedersen og museumsinspektør Liberty Paterson.

Alle var inviteret til åbningen. For moden er for alle, fastslog Grevinde Caroline Søeborg Ahlefeldt-Laurvig-Bille i sin åbningstale. Og alle mødte op. Lige fra modebranchens mastodonter til lokale ældre mænd og små piger, der måske ikke helt vidste, hvad der foregik, men som syntes nysgerrigt at nyde det udstillede design.

”Dansk mode er blevet et fænomen”

Danske designere som Mads Nørgaard, Stine Goya og Ivan Grundahl er blandt mange andre repræsenteret i udstillingen, der, som navnet indikerer, udelukkende tager afsæt i den danske modebranche. En branche, der har udmærket sig så meget, at den fortjener at blive hyldet på den gamle klædefabrik, fortæller museumsdirektør Mads Damsbo:

”Dansk mode er blevet et fænomen, som vi har holdt øje med igennem et par år. Historien om den danske mode er vigtig at fortælle,” siger han til Fashion Forum.

En modefortælling

Netop fortællerbegrebet blev også bragt op af Chris Pedersen i hans velkomsttale. For mode er et sprog, og hver designer skaber deres egne bogstaver og ord gennem deres kollektioner, sagde han. Denne udstilling er deres fortælling.

At fortællingen formidles af Chris Pedersen, mangeårig modejournalist og netop nomineret til årets modeformidler ved Elle Style Awards, er derfor ingen tilfældighed, siger Mads Damsbo.

”Det er vigtigt for os at få en ekstern ekspert med ind over udstillingen. Chris er i mine øjne utrolig kompetent på dette område,” fortæller museumsdirektøren til Fashion Forum.

LÆS OGSÅ: ”Mode er in på museerne”

Chris Pedersen er ikke den eneste eksterne ekspert, museet har benyttet sig af. Scenografien er skabt af kunstner og designer Henrik Vibskov. Hvert brand er udstillet i små rum adskilt af net-lignende tekstiler. Sådan får de enkelte designere deres egen platform at folde sig ud på, mens udstillingens helhedsbillede forbliver samlet.

Udover modemærkernes designs indeholder udstillingen også kendte kvinders kjoler. Lige fra H.K.H. Kronprinsesse Marys gallaskrud til den kanariegule Peter Jensen-kjole, Lena Dunham bar under Grammy-uddelingen i 2013. Udstillingen kommer altså hele vejen rundt – fra royale til rebeller. Men ikke mindst giver den et indblik i modebranchens mange muligheder og inviterer indenfor bag kulisserne hos Danmarks små og store modemærker.

Udstillingen ”Danish Fashion Now” kan opleves på Brandts Museum indtil den 13. september 2015.