Seneste nyt fra modebranchen
Artikler
Podcasts
Jobs
INNOVATION & BÆREDYGTIGHED

Rapport: Arbejdsvilkår i Bangladesh halter fortsat

Den danske NGO Danwatch udgav i fredags en ny rapport om arbejdsforholdene i en af tøjindustriens største producentlande Bangladesh. Rapporten konkluderer, at de bangladesiske fabriksarbejdere stadig lider under kummerlige vilkår.
Den danske NGO Danwatch udgav i fredags en ny rapport om arbejdsforholdene i en af tøjindustriens største producentlande Bangladesh. Rapporten konkluderer, at de bangladesiske fabriksarbejdere stadig lider under kummerlige vilkår.

Trusler og verbal chikane for at gå på toilettet, sultelønninger og angreb på fagforeningsretten er blot nogle af de forhold, de bangladeshiske fabriksarbejdere bliver udsat for. Det fastslår en ny rapport fra DanWatch.

Bangladesh er et af de lande, Danmark importerer mest tekstil fra. Fra 2013-2014 steg den danske import af tøj fra Bangladesh med 18,3 procent, hvilket gør Danmark til det ottende største EU-marked for beklædningsindustrien i Bangladesh samt det største i Vesteuropa.

LÆS OGSÅ: “Ét år efter Rana Plaza: Problemerne er langtfra løst”

Rapporten er baseret på interviews med blandt andet 20 fabriksarbejdere fra syv af Bangladesh’ 4500 tekstilvirksomheder. De fortæller, at kun et fåtal får den nye mindstelønssats fra 2013. Samtidig beretter de om fysiske og psykiske overgreb, hvor alt fra toiletbesøg til fagforeningsret er stærkt begrænset.

Tøjmærkerne er problemet

DanWatch har også interviewet næstformanden for brancheorganisationen Bangladesh Knitwear Manufacturers & Exporters Association, Mahiuddin Faruqui. Organisationen repræsenterer 1953 fabrikker og ifølge Mahiuddin Faruqui er et af de største problemer indenfor forbedringen af arbejdsvilkår køberne – altså de brands, der får produceret tøj på fabrikkerne:

“Jeg er ikke interesseret i at slå mine arbejdere ihjel, men jeg kan ikke betale for alt. Det er et købers marked, men køberne er ligeglade. Køberne siger til os (fabriksejerne red.), at vi skal betale minimumslønnen, men de vil ikke betale mere for produkterne. De siger, at vi skal forbedre fabrikkerne, men de vil ikke betale for det,” fortæller han til DanWatch.

Blandt de virksomheder der sourcer fra Bangladesh er Bestseller, H&M og Gap Inc.

Den fulde rapport kan findes på DanWatchs hjemmeside her.

Rapportens resultater er baseret på syv ud af 4500 tekstilfabrikker i Bangladesh og interviews med 20 fabriksarbejdere ud af knap fire millioner.