Pels i herremode behøver ikke være larmende
Som en del af Kopenhagen Furs Swakara-projekt har norske Kjetil Aas, designer og grundlægger af mærket Armoire d´homme, inkorporeret lammeskindpels i sin tilgang til herremode. Ifølge designeren selv er udfordringen og målet at skabe en balancegang mellem pelsens luksuriøse udtryk og hans eget afdæmpede designsprog.Kjetil Aas er kendt for nedtonet design og rene linjer. Det var derfor også en udfordring for den norske herretøjsdesigner at skulle få det luksuriøse og mere larmende pelsmateriale til at passe ind i sin æstetik. Ikke desto mindre var det en udfordring, som Kjetil Aas gerne ville tage op – først til Dansk Design Talent – Magasin Prisen og nu til Kopenhagen Furs Swakara-projekt, hvor han skal designe med lammeskind fra Namibia.
Swakara-projektet er et projekt indenfor Kopenhagen Fur Kick, hvor man hver sæson inviterer to designere til at bruge pels af karakul får fra Namibia i henholdsvis to styles og en accessory.
Mod på pelsudfordringen
”Pels kan let blive for larmende og for meget, specielt i herremode. Men jeg synes, det kunne være spændende at arbejde med pels, fordi det er et vanvittig smukt materiale. Min første erfaring med pels var under Dansk Design Talent – Magasin Prisen, hvilket gav mig blod på tanden til også at sige ja til Kopenhagen Furs Swakara-projekt. Her har jeg igen søgt at lave styles til mænd, der normalvis ikke ville købe tøj med pels,” siger Kjetil Aas til FashionForum.
Det var derfor vigtigt for Kjetil Aas, at hans brug af pels blev inkorporeret i tøjet uden at larme for meget. Det var derfor et bevidst valg at tage udgangspunkt i den klassiske parkacoat og gøre pelsbruget til et underspillet funktionalitetselement.
LÆS OGSÅ: Armoire d´homme: Dansk herremode giver forbrugerne frihed
”Parkacoaten har historisk set været brugt som funktionsbeklædning – både for grønlandske inuitter og senere for militæret og er op igennem historien blevet en klassiker indenfor herrebeklædning. Det var derfor oplagt at bruge parkacoaten som udgangspunkt for pelsbrug som et funktionalitetselement. Jeg har eksempelvis valgt at bruge lammeskindspels, som et aftageligt for i parkacoaten sådan, at pelsens funktionalitet og kvalitet virkelig kan mærkes.
Samtidig larmer et sådan design ikke for meget, og gør jakken kan være mere brugbar for de mænd, der måske ikke umiddelbart kan se pels som en del af deres stil,” siger Kjetil Aas.
Pels i fremtiden
Om hvorvidt pels skal spille en rolle i Kjetil Aas’ design efter Swakara-projektet vides endnu ikke, men designeren afviser ikke muligheden.
”Pels er et markant anderledes materiale at designe og arbejde i. Så for mig tror jeg, det handler om at finde den rigtige type pels, hvis jeg skal bruge pels igen. Det vigtigste for mig er, at pelsbruget i så fald harmonerer med mit designudtryk.
Derudover tror jeg meget på mulighederne i at gøre pels attraktivt for mænd, der ikke normalt ville gå i noget med pels. Det kræver dog, at man tænker ud af boksen i sin designproces,” siger Kjetil Aas.
Tidligere har blandt andet Anne-Sofie Madsen og Astrid Andersen deltaget i Swakara-projektet.