Seneste nyt fra modebranchen
Artikler
Podcasts
Jobs

De unge designere: Niche-håndværk passer ikke i Danmark

For andet år i træk samarbejder de danske designskoler om at bygge bro mellem nyudklækkede designere og deres kommende arbejdsgivere gennem et særligt netværksevent om fremtidens mode.
For andet år i træk samarbejder de danske designskoler om at bygge bro mellem nyudklækkede designere og deres kommende arbejdsgivere gennem et særligt netværksevent om fremtidens mode.

Det er som at træde midt ind i en eventyrfortælling, omgivet af små glitrende og holografiske skatte, pastellyserøde blomster og papirtynde påklædningsdukker, da Sofie Rosenkrands Danielsen, afgangselev ved Kunstakademiets Designskole, byder indenfor i sit lille to kvadratmeter store designunivers på skolen.

Hun er ikke alene. Hun er omgivet af sin muse, der med sin sære, mystiske og foranderlige person, hvis hang til at samle på alt, der glitrer, er blomstret eller finurligt, er udgangspunktet for hendes afgangskollektion.

Nyfortolkning af forhistoriske designteknikker

Hun er en af de kvinder, der i disse dage arbejder på højtryk for at færdiggøre de sidste tilretninger. Mandag den 23. juni slår Børsen nemlig dørene op for et ganske særligt modeshow, Future of Fashion, der inviterer modebranchen indenfor til designdating og et smugkig på fremtidens mode, fortolket af de nyuddannede designtalenter.

Bag invitationen står Designskolen Kolding, Kunstakademiets Designskole og TEKO/VIA University College.

For dette års afgangselever på Kunstakademiets Designskole er der særligt kræset om håndarbejdet og nyfortolkningen af gamle teknikker i udarbejdelsen af kollektionerne.

Tufting-teknikken, der oprindeligt blev brugt i 1970’ernes fremstilling af ryatæpper, bliver overført til tekstil som en ny måde at tænke pels på. Perlebroderi bliver brugt til at skabe små gevækster, der i det rette lys giver illusionen af funklende krystaller. Selv den ældgamle japanske indfarvningsmetode shibori bliver brugt på flere lag organza, som efterfølgende forskydes i sammensætning, for på den måde at skabe en visuel 3D-effekt.

”Der er alt for lidt håndværk og beklædningsgenstande med værdi og historie i vores branche. Alt bliver digitalprintet og de gamle teknikker er efterhånden ved at uddø, hvilket er virkelig er synd, for på et tidspunkt, kan vi ikke mestre de teknikker mere, og så er de gået tabt,” understreger Mika Ishii fra Kunstakademiets Designskole til FashionForum.

LÆS OGSÅ: ”Zara headhunter nyuddannet TEKO-designer”

Ønsket med Future of Fashion er, ifølge Innovationsnetværket Livsstil – Bolig & Beklædning, der yder støtte til arrangementet, at de spirende unge designere får mulighed for at præsentere sig selv, deres porteføljer og afgangskollektioner, hvilket kan hjælpe dem til at skabe et stærkt netværk til virksomhederne i branchen.

Samtidig giver modeshowet en konkret indsigt i de unge designeres nye perspektiver på fremtidens mode og kreative designs. For virksomheder i modebranchen kan det være særligt givende, når de skal ud og spejde efter nye medlemmer til familien.

”Min force er broderi, perler og print, men desværre ser vi ikke meget til særligt brodering og perler på det danske marked,” siger Marie Brandt Overbye til FashionForum.

For Mika Ishii trækker udlandet også. Hun vil gerne tilbage til Japan, hvor hun første gang stiftede bekendtskab med den såkaldte shibori-indfarvningsteknik:

”I Vesten vil man gerne italesætte alt, hvor min erfaring er, at i Østen gør det ikke noget, at forståelsen ligger implicit.”

De unge afgangsstuderende på Kunstakademiets Designskole peger på en tendens til, at fremtidens nye designtalenter i højere grad søger mod udlandet. Ifølge de studerende selv er grunden, at der i Danmark ikke eksisterer et marked, hvor det er muligt, at udvikle og udfolde så nicheprægede designteknikker.

“Jeg tror, at det jeg laver primært hører til i udlandet,” slutter Marie Brandt Overbye.

Future of Fashion er et samarbejde mellem Dansk Mode & Tekstil, Innovationsnetværket Livsstil – Bolig & Beklædning, Wear, Dansk Erhverv og de tre deltagende designskoler; Designskolen Kolding, Kunstakademiets Designskole og TEKO/VIA University College.

Læs mere på Innovationsnetværket Livsstil – Bolig & Beklædning.