Seneste nyt fra modebranchen
Artikler
Podcasts
Jobs
INNOVATION & BÆREDYGTIGHED

Accord-chef: Rana Plaza var ikke en ulykke

COPENHAGEN FASHION SUMMIT 2014. Fabrikskollapset i Bangladesh var ikke en ulykke men en katastrofe, der blot ventede på at ske. Det mener chefen for Bangladesh-accorden. Han holder dog fast i, at problemerne kan løses.
COPENHAGEN FASHION SUMMIT 2014. Fabrikskollapset i Bangladesh var ikke en ulykke men en katastrofe, der blot ventede på at ske. Det mener chefen for Bangladesh-accorden. Han holder dog fast i, at problemerne kan løses.

Da fabrikskomplekset Rana Plaza styrtede sammen for et år siden og tog over 1.100 menneskeliv med sig, var der ikke tale om en ulykke. I hvert fald ikke, hvis man spørger Alan Roberts, der er ansat som executive director of international operations under den internationale Accord on Fire and Building Safety in Bangladesh.

På årsdagen for Rana Plaza-kollapset i Bangladesh gik han i går på talerstolen ved Copenhagen Fashion Summit i Operaen:

”Jeg vil stille spørgsmålstegn ved, om man kan kalde Rana Plaza for en ulykke, som vi har gjort her i dag. Det var en bygning designet til fem etager, men bygget med otte, og der blev ikke fulgt nogen byggeregulativer. Det var en katastrofe, der ventede på at ske,” siger Alan Roberts.

Juridisk bindende aftale

Siden fabrikskollapset, der kostede over 1.100 mennesker livet, har 166 virksomheder underskrevet den internationale Accord, som blev udarbejdet af en koalition af bangladeshiske og internationale fagforeninger med IndustryALL og UNI Global Union i spidsen.

Accorden er juridisk bindende og forpligter de underskrivende virksomheder til over de fem næste år at øge brand- og bygningssikkerheden på de mere end 1.500 fabrikker, som parterne sourcer fra.

Ingen perfekte fabrikker

Inspektionerne af fabrikkerne er kun lige begyndt, men der er allerede foretaget tjek af 250 fabrikker. De har hver især været igennem tre inspektioner med forskelligt fokus – ét på bygningssikkerhed, ét på brandsikkerhed og ét på elektriske installationer.

LÆS OGSÅ: ”Bangladesh: Problemer på 10 ud af 10 fabrikker”

”Der er ingen overraskelser i det, vi ser – vi har endnu ikke fundet nogen perfekte fabrikker. Men jeg er glad for at kunne sige, at vi kun har måttet samarbejde med Bangladesh’ regering om at evakuere otte fabrikker indtil videre på grund af fare for sammenstyrtning. Otte ud af 250 er muligvis ikke en benchmark-standard, men det er heller ikke den komplette katastrofe, som vi frygtede,” siger Alan Roberts og fortæller, at samtlige fabriksinspektioner løbende vil blive offentliggjort på Accordens hjemmeside.

Efter de første 250 fabriksinspektioner var det derfor en optimistisk Accord-chef, der i går kiggede frem mod de kommende års arbejde for at forbedre sikkerheden i Bangladesh.

”Accorden er en unik mulighed, og vi tror på, at vimed denne juridisk bindende aftale over tid kan løse sikkerhedsproblemerne på fabrikkerne i Bangladesh. Det vil forhåbentlig forhindre endnu et Rana Plaza.”

Alan Roberts indlæg ved Copenhagen Fashion Summit blev afsluttet med et minuts stilhed for ofrene i Bangladesh.