Seneste nyt fra modebranchen
Artikler
Podcasts
Jobs
REGNSKAB

Deloitte: Væksteventyret venter i Indien

Deloittes årlige analyse af modebranchen peger på, at Asien - og især Indien - har stort potentiale som eksportmarked.
Deloittes årlige analyse af modebranchen peger på, at Asien - og især Indien - har stort potentiale som eksportmarked.

De danske modevirksomheder har efterhånden tilpasset sig den faldende efterspørgsel på hjemmemarkedet. Det betyder, at økonomien i flere virksomheder er stabiliseret og endog i bedring, konkluderer Deloitte i deres årlige analyse af modebranchen.

Dansk mode er derfor endelig klar til at jagte fremtidens vækstmarkeder – langt væk fra Europa. Og potentialet er især stort i Indien, peger Deloitte på.

83 procents vækst

Den danske beklædningsindustris eksport til Indien voksede i første halvår af 2013 med imponerende 85,3 pct., skønt eksportomsætningen målt i kroner fortsat er ganske lav, eksportomsætningen steg fra 20 mio. kr. i 2012 til 37 mio. kr. året efter, men den positive udvikling er ikke desto mindre markant:

”Væksten er givetvis skabt af meget få brands, så det kan få en meget stor økonomisk betydning for den virksomhed, som tør satse på det indiske marked,” siger senior manager i Deloitte, Morten Gade Steinmetz, i en pressemeddelelse.

Vækstpotentialet i BRIK-landene og de nye emerging markets – de såkaldte Next 11-lande – ventes at være fem til seks gange højere end vækstpotentialet i Europa, spår Deloitte, der har analyseret i alt 288 danske modevirksomheder med udgangspunkt i årsregnskaber og udviklingen på eksportmarkederne.

Stabil udvikling

Og Deloittes analyse tegner et billede af en branche i bedring. Andelen af tøjproducenter og engrosforhandlere med overskud er siden 2010 steget fra 40 til 45 pct., og også overskudsgraden viser en stigende tendens.

”Branchen har fået frasorteret en række af de brands, der klarede sig dårligst. De, som er tilbage, har formået at tilpasse deres vareindkøb og andre omkostninger til den faldende efterspørgsel,” siger Morten Gade Steinmetz.

Stabiliseringen i selskabernes økonomi viser sig også ved en lille stigning i andelen af virksomheder med en soliditetsgrad over 15 pct. og samtidig et afkast på investeret kapital over 10 pct.

Rentabilitet og likviditet under pres

Men virksomhederne bør til stadighed holde øje med lagrene:

”Det er meget vigtigt, at virksomhederne fortsat har fokus på at tilpasse, hvor meget kapital de har bundet i varelager, driftsmateriel og varedebitorer,” siger Morten Gade Steinmetz.