Seneste nyt fra modebranchen
Artikler
Podcasts
Jobs
INNOVATION & BÆREDYGTIGHED, MODEUGE, REGNSKAB

2013 - Modeåret der gik (anden del)

Det forgangne år har budt på flotte succeser såvel som store tragedier - og et stadigt tiltagende fokus på CSR.
Det forgangne år har budt på flotte succeser såvel som store tragedier - og et stadigt tiltagende fokus på CSR.

På FashionForum ser vi med afsæt i årsskiftet tilbage på de seneste 12 måneder i den danske og internationale modebranche.

Og foruden den perlerække af jobskifter og nye mærker, som vi gennemgik i første afsnit, var der også nye boller på suppen hos Copenhagen Fashion Week det forgangne år. For første gang lancerede modeugen nemlig en kurateret kalender med en on- og en off-schedule, og det var ikke kun herhjemme, opdelingen vakte opmærksomhed – nej, i den britiske avis The Telegraph bliver modeugen omtalt som den mest forfriskende, mens den amerikanske sværvægter-avis Financial Times’ moderedaktør Vanessa Friedman mener, den københavnske modeuge er den grønneste i verden.

Og da Danish Fashion Institutes direktør Eva Kruse i september blev inviteret til at tale ved den danske TEDxCopenhagen var det da også netop bæredygtighed, der var på programmet. Her opfordrede direktøren til, at man også som forbruger tænker langsigtet og tager ansvar for sine modeindkøb. Nu kan vi glæde os til maj 2014, hvor Copenhagen Fashion Summit for tredje gang samler verdens bæredygtige modetop i den danske hovedstad.

Ser man tilbage på 2013 var det imidlertid ikke udelukkende et år præget af gode nyheder og friske modepust.

Det år, vi netop har forladt, blev også året, hvor et af dansk modes helt store talenter forlod os – alt, alt for tidligt. I februar gik Pia de Arce, den ene halvdel af duoen bag avantgarde-mærket Vilsbøl de Arce, efter flere års kamp mod kræften bort. Hun er savnet.

Og i internationalt perspektiv blev foråret også tragisk. I slutningen af april styrtede tekstilfabrikken Rana Plaza sammen i Bangladesh – en ulykke, der kostede flere end 1.100 mennesker livet. I kølvandet på sammenstyrtningen underskrev modevirksomheder over hele kloden en aftale, Accord on Fire and Building Safety in Bangladesh, der skal forebygge, at lignende ulykker finder sted fremover. Bestseller, IC Companys, DK Company, Coop Danmark, Dansk Supermarked og PWT Group hører blandt de store danske virksomheder, der har bakket op om aftalen, der blandt andet skal sørge for ordentlig bygningssikkerhed i tekstilsektoren.

I udlandet har blandt andre Zara og H&M underskrevet aftalen. Og nu vi er ved den store svenske modekoncern, var de blandt de virksomheder, der tog affære efter en anden stor CSR-skandale i det forgangne år.

Mod slutningen af november kunne den kinesiske gren af dyrevelfærdsorganisationen PETA nemlig fremvise en video, der afslører de forfærdelige forhold, angorakaniner i Kina opdrættes – og pelses – under. Som en konsekvens af afsløringen valgte en række virksomheder at trække angoraprodukter ud af butikkerne, H&M har meddelt, at de ikke fremadrettet forventer nogensinde igen at føre varer i angorauld, ligeledes svenske Acne har tilbagetrukket deres angoraprodukter og herhjemme har også IC Companys med virkning fra og med sommer 2014-kollektionen stoppet salget af angoravarer, mens Bestseller henviser til det regelsæt, koncernen forventer, at deres producenter følger, og som blandt andet omfatter dyreetisk forsvarlige forhold.

Helt lokalt bød begyndelsen af 2013 for FashionForum i øvrigt på flyttekasser, da vi sammen med resten af Danish Fashion Institute rykkede i nye omgivelser på det tidligere Dansk Design Center (der med det nye bofællesskab skiftede navn til Design Society). Krystalkuglen peger i øvrigt atter i 2014 på nedpakning, for i løbet af året tager Danish Fashion Institute såvel Index Awards som Dansk Design Center i hånden og finder et helt nyt sted at slå vores folder – det skal I nok høre mere om, når der er mere at berette.

Rigtig godt nytår.