The Green Walk: Bæredygtighed i flere former
Bæredygtighed har mange ansigter. FashionForum møder tre forskellige spillere, som i større eller mindre omfang har taget ’den gode sag’ til sig under modeuge-initiativet ”The Green Walk”.FashionForum har taget den grønne spadseredragt på og gik tirsdag tur i de københavnske gader med direktør fra Danish Fashion Institute Eva Kruse og Teknik- og Miljøborgmester Ayfer Baykal (SF).
”The Green Walk” er arrangeret af NICE, Nordic Initiative Clean and Ethical, under Danish Fashion Institute, og formålet er at hylde en række butikker, som har inkorporeret bæredygtighed i deres produktion og/eller forretningsplan.
På vores vej kommer vi forbi H&M, second hand-shoppen O-S-V og couture-designeren David Andersens butik, som netop er åbnet i Hyskenstræde i København.
Et teknisk edderkoppespind
”Bæredygtighed er mange ting, og hos os handler det i den grad om matematik,” lægger David Andersen ud.
Vi snakker nemlig om hans Zero Waste-kreationer, et koncept hvor alle bidder – hver og en – af metervaren bliver udnyttet fuldt ud, og intet går til spilde.
”Der er to ting i det. For det første måler vi alt ud, så næsten al plads på stoffet bliver brugt. Og så bruger vi left overs. Det af metervaren, der bliver klippet af, bliver brugt til noget andet,” siger David Andersen og viser os en couture-kjole, som netop er lavet ud af mindre stykker stof.
”Man kan se, at det er forskellige stykker stof, som er blevet brugt. Men det gør ikke noget, for det er så smukt,” siger Ayfer Baykal, som løfter op i det florlette skørt, så man rigtig kan se de sammensatte stykker materiale.
”Det er din form for edderkoppespind,” tilføjer hun og peger på det tekniske arbejde, som må ligge bag sådan et stykke arbejde. David Andersen bekræfter:
”Det er et meget omfattende og teknisk stykke arbejde. Det er design på en omvendt måde. Man kender først det færdige stykke arbejde, når det hele er syet sammen – Det er det, som er så spændende,” fortæller designeren.
Ved snyd går alt tabt
David Andersen fortæller, at Zero Waste-kollektionerne bliver lavet fra ende til anden på designerens systue i København. Han tør nemlig ikke lægge ansvaret i hænderne på udenlandske producenter, da det så er svært at kontrollere 100 pct., at tingene bliver gjort korrekt:
”På trods af at der er mere kontrol med tingene i dag, og Zero Waste-konceptet er ved at være et kendt fænomen, kan man aldrig helt vid,e hvordan de gør det i sidste ende. Og man skal jo helst ikke snyde, for så er det hele tabt,” fastslår designeren.
LÆS OGSÅ: H&M har modtaget 44 tons brugt tøj i Danmark
The Green Walk er en del af Copenhagen Fashion Festival, og ruten fører også forbi H&M, der har succes med et take-back-initiativ, forbi genbrugsbutikken O-S-V, hvor privatpersoner kan videresælge deres tøj, samt forbi Trash-Coutures butik og flere andre lokationer. Se mere her.