Seneste nyt fra modebranchen
Artikler
Podcasts
Jobs
MODEUGE

Designskoleshow skal styrke jobchancer for nyuddannede

I dag løber designskolernes dimittendshow af stablen. Showet skal præcisere mødet mellem designer og branche og styrke jobchancerne. Følg dimittenderne på FashionForum i juli.
I dag løber designskolernes dimittendshow af stablen. Showet skal præcisere mødet mellem designer og branche og styrke jobchancerne. Følg dimittenderne på FashionForum i juli.

Modens fremtidige designer skal positioneres på en helt ny måde, og det har fået de tre store danske designskoler til at bryde ud af modeugen og lave afgangsshow i dag i stedet.

Ifølge Tine Kjølsen, der er fagleder ved Kunstakademiets Designskole, skal det nye format, der indeholder en show- og netværksdel, være med til at præcisere mødet mellem de nyuddannede designere og branchen og dermed styrke jobchancerne for dimittenderne:

”Vi vil meget gerne sikre en smidig, hurtig og tilgængelig overgang imellem vores kandidater og arbejdslivet,” siger Tine Kjølsen til FashionForum, og fortsætter:

”Derfor har vi nu valgt at prøve det her nye format af, hvor vi inviterer branchen direkte ind til os for at se vores shows i et andet setup inde på Børsen, hvor de efterfølgende også kan fordybe sig direkte i kandidaterne,” forklarer hun.

Modeuge-platform fungerer ikke

Det er de danske designskoler; Designskolen Kolding, Kunstakademiets Designskole og TEKO, der i samarbejde med Innovationsnetværket Livsstil – Bolig & Beklædning står bag tiltaget, som skal skabe et meget mere koncentreret fokus på afgangsdesignerne:

”Vi har oplevet at det møde, vi gerne ville have orkestreret med branchen i forbindelse med de shows, vi har haft på Copenhagen Fashion Week ikke har fungeret helt så optimalt, som vi gerne ville have, at det skulle,” fortæller hun.

LÆS OGSÅ: Danske designskoler uddanner til ledighed

I 2010 var 57 pct. af de nyuddannede designere i beskæftigelse efter 4-19 måneder. Ifølge Ug.dk vil det sige, at kun fire ud af ti nyuddannede kom i arbejde inden for det første halvandet år.

Der er tilsyneladende ikke et ledigt job til alle, der bliver færdige, og det kan designeren Randi Kjær Pedersen nikke genkendende til. Hun er et eksempel på det generelle ledighedsproblem som størstedelen af designerne møder efter endt uddannelse.

LÆS OGSÅ: Designskoler samarbejder om afgangsshow i juli

Randi Kjær Pedersen blev selv færdig fra TEKO i 2012 og har deltaget i Designers Nest hele to gange, blevet nummer to ved sommerens modeuge og derudover deltaget i det traditionelle skoleshow.

”Jeg synes ikke, der har været så meget opmærksomhed bagefter, og det har jeg kunne forstå også gælder for mine medstuderende. Selvfølgelig har der på og efter dagene været pressetilstedeværelse, men det har været begrænset,” siger Randi Kjær Pedersen, som deltager i showet senere i dag og satser på, at det i denne omgang kan generere nogle flere, mere faste forbindelser til branchen:

”Jeg håber på at møde nogle mennesker fra branchen og få nogle forbindelser på den måde. De fleste virksomheder er interesserede i at ansætte nogle der i forvejen har erfaring, men jeg håber på, at det her kan give noget mere,” siger hun.

Jobrelationen er det vigtigste 

Problemet med jobrelationerne er også det vigtigste punkt på dagsordnen hos arrangørerne bag showformatet:

”Mange har svært ved at komme videre, og det er ikke noget skolerne kan løfte selv. Derfor bliver der nødt til at være et partnerskab mellem det private, det offentlige og brancheorganisationerne,” opfordrer Rasmus Nordqvist, der er projektleder på det nye afgangsshowformat, der løber af stablen i dag. Han uddyber samtidig vigtigheden af at nye kandidater kommer i arbejde:

”Det vigtigste for en branche er, at den hele tiden optager en ny talentmasse. Det gør at den hele tiden er levende og hele tiden udvikler sig,” siger han.

Kilde: ug.dk