Seneste nyt fra modebranchen
Artikler
Podcasts
Jobs
Bæredygtighed, Indland

DAFI underskriver charter mod mikroplastik

Under Copenhagen Fashion Summit sluttede Danish Fashion Institute sig til det etiske charter Ocean Clean Wash Campaign.
Under Copenhagen Fashion Summit sluttede Danish Fashion Institute sig til det etiske charter Ocean Clean Wash Campaign.

Charteret er udviklet af NGO’erne Plastic Soup Foundation og Plastic Change. Danish Fashion Institutes primære opgave bliver i den forbindelse at udbrede kendskabet til Ocean Clean Wash Campaign, fremme dialogen og sætte emnet på dagsordenen hos både politikere, brancheaktører og forbrugere.

”Der er stadig meget at lære for vores branche om udskilning af mikroplastik fra blandt andet polyester, og de konsekvenser det har for vores miljø og vandressourcer,” siger udviklingsdirektør i Danish Fashion Institute, Jonas Eder-Hansen.

Løsningen er cirkulær
Med medlemskabet af charteret følger også en forpligtigelse til at mindske andelen af mikroplastfibre udledt ved tøjvask, og tæller derfor de aktører, der er processen nærmest. Det drejer sig om samarbejde mellem industri, modevirksomheder og producenter af garn, vaskemaskiner og vaskemiddel.

”Hos DAFI er vi overbeviste om, at et tættere samarbejde på tværs af sektorer, med eksempelvis producenter af vaskemaskiner, er vejen frem. Både for at mindske udledningen af mikroplastik, men også for at lære, hvordan vi kan blive endnu bedre til at pleje vores tøj, så det holder længere,” siger Jonas Eder-Hansen.

Hver eneste tøjvask med syntetisk fremstillede materialer udleder nemlig tusindvis af plastfibre direkte ud i havet, og beregninger fra det EU-finansierede Mermaids-projekt viser, at vægten af plastik vil overgå fiskebestanden i 2050. Eksempelvis kan en fleece-jakke på 500 gram, alt efter komposition og vaskeomstændigheder, udlede mellem 114 tusinde og 2,2 mio. mikroplastfibre.

Underskrift er vigtig for alle parter
Direktør for Plastic Soup Foundation og stifter af Ocean Clean Wash, May Westerbo, ser DAFIs underskrift som et godt skridt på vejen mod den fælles målsætning om sammen at skabe metoder og innovation, der kan vende udviklingen hurtigst muligt.

”Det er en stor ære at have Danish Fashion Institute med, i hvad vi håber vil blive den største alliance nogensinde for at stoppe en stor forureningskilde af havene,” siger hun.

Tidligere på året blev G-star RAW den første virksomhed, der underskrev charteret, som er åbent for deltagelse af enhver modevirksomhed. Kontakt Anne Aittomaki fra Plastic Change for mere information om charteret.