Bangladesh-aftale kan få betydning for andre produktionslande
Både fra dansk og international side er der håb om, at den internationale aftale kan inspirere i andre produktionslande.I går gik seks danske virksomheder med i den internationale aftale om brand- og bygningssikkerhed i Bangladesh (Accord on Fire and Building Safety in Bangladesh) og styrkede dermed aftalens rækkevidde.
UNI Global Union, der er en del af gruppen bag aftalen, ser dog gerne, at aftalen på sigt bredes ud over Bangladeshs grænser.
”Lige nu er vi optaget af Bangladesh, men det er klart, at det vi har her (den internationale aftale, red.) kan få en meget bredere anvendelse. Aftalen kan meget vel fungere som skabelonen for, hvordan man griber det an andre steder,” sagde Philip Jennings, der er generalsekretær i UNI Global Union, der repræsenterer 20 mio. arbejdstagere på verdensplan i går efter mødet med de danske virksomheder.
Han nævnte Cambodja, Vietnam, Pakistan og Kina, som eksempler på produktionslande, der ifølge ham også burde have hver deres nationale aftale.
”Både IndustriALL og vi i UNI Global Union vil tale med vores fagforeninger i de andre lande om, hvordan de kan gøre noget lignende, at de også har brug for nationale Accord’er om sundhed og sikkerhed. Jeg tror, at det er uundgåeligt, at dette vil sprede sig til andre steder, men første skridt er at få Bangladesh på plads,” forklarede Philip Jennings til FashionForum.
Aftalen kan blive toneangivende
En af de seks danske virksomheder, der i går gik med i den internationale aftale var IC Companys og her nævnte virksomhedens CR-chef Morten Lehmann også det mulige perspektiv, som en styrke ved Bangladesh-aftalen.
”Vi har hele tiden syntes, at Accord’en var en god idé, og nu kan vi se, at det virker som noget, der kan blive best practice internationalt set. Det virker som et rigtig godt tiltag og selv om vi (IC Companys, red.) er små i Bangladesh, så vil vi godt være med,” siger Morten Lehmann og uddyber:
”Det er stadig usikkert, hvordan det her kommer til at fungere i praksis, men nu har vi mulighed for at sidde med ved bordet og øve indflydelse og bringe al vores erfaring med, så vi kan finde ud af, hvordan vi sammen gør det bedst muligt. Der er nogle kæmpe udfordringer i Bangladesh og kan vi lave en model her, der kan bruges i andre lande, så kan det være supergodt,” siger Morten Lehmann.